Hulpverleningsdienst Groningen


ASERAG winnaar Avicennaprijs

Gepubliceerd: 27 april 2009, 15:14

Donderdag 23 april werd op het `Gekleurde Gekte' congres in Den Haag de Avicennaprijs uitgereikt. Uit de drie projecten die door de jury waren genomineerd werd ASERAG uiteindelijk als winnaar gekozen. Vier verbijsterde en trotse ASERAG bestuursleden namen op het podium in een zaal vol mensen de prijzen in ontvangst: een schilderij, EUR 1500 en een prachtige bos bloemen.

"Zoiets maken we niet elk dag mee", aldus een superblije Rennie Polstra van het team soa/aids van GGD Groningen. "Knap werk, van ons allemaal."

De winnaar
ASERAG staat voor Asylum Seekers Refugees Aids Group en werd in 200 2 opgericht door een groep asielzoekers in Groningen. Aanleiding waren de verontrustende cijfers over nieuwe hiv-infecties onder asielzoekers en vluchtelingen. Samen met GGD Groningen en de stichting Medische Opvang Asielzoekers (MOA) ontwikkelden zij een methode om het thema soa/aids bespreekbaar te maken en voorlichting te geven. In asielzoekerscentra geven zij theatervoorstellingen, organiseren ze informatiemarkten en houden ze één-op-één gesprekken. De methode is inmiddels opgenomen in het landelijke basispakket soa/hiv-bestrijding asielzoekers.

De prijs
De Avicennaprijs werd voor het eerst uitgereikt in 1997 door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze aanmoedigingsprijs bestaat uit een geldbedrag van EUR 1500 en een kunstwerk en wordt eens in de twee jaar uitgereikt. De prijs is genoemd naar Avicenna; een geneesheer uit Perzië die leefde in de elfde eeuw en die de grondslag legde voor de moderne geneeskunde. De Avicennaprijs wordt uitgereikt aan een zorgverlener of instelling die heeft bijgedragen aan een wezenlijke verbetering van de zorg aan allochtonen.

De jury over ASERAG
Dit project verenigt in zich een aantal elementen die op zichzelf waardevol zijn en samen een uniek project opleveren: een moeilijk aan de orde te stellen thema, een initiatief van asielzoekers zelf, het inspringen daarop van professionele organisaties, het hanteren van methodieken die de doelgroep kent vanuit herkomstlanden. In landelijke uitstraling is inmiddels voorzien. De grondige evaluatie wordt gebruikt voor nog verdere verbetering. ASERAG krijgt dit jaar de Avicennaprijs!!
Voor meer informatie over ASERAG zie www.aserag.com.