Uitgeverij Meulenhoff

Literatuur

Bindwijze: Gebonden
Omvang: 672 Blz.
ISBN: 9789029084536
Prijs: EUR 25,00
Catalogus: Voorjaar 2009
Fonds: Literatuur
Verschenen: April 2009

De blikken trom
Günter Grass

Vijftig jaar na de eerste publicatie van De blikken trom in 1959 is de roman van Günter Grass uitgegroeid tot een van de grote klassiekers van de twintigste eeuw. Hoofdpersoon van de roman is Oskar, die als dwerg min of meer onder en boven de wet is gesteld en de wereld observeert zonder taboes te kennen. Op zijn onafscheidelijke trom slaand wandelt hij door het leven, door het Derde Rijk, door de oorlogsjaren, door het Wirtschaftswunder. Hij wordt medewerker van het `Fronttheater', gaat in de zwarte handel, in de kunst, gaat werken bij een bedrijf dat grafzerken produceert, speelt in een jazzorkest, hij wordt van een moord verdacht, maar de echte dader wordt gevonden en Oskar vreest nu dat hij binnenkort ontslagen wordt uit het rustige gekkenhuis waar hij zijn levensverhaal schrijft.

De blikken trom is een onvergetelijk meesterwerk, dat steeds weer nieuwe generaties weet te boeien.

Over De rokken van de ui: `Stilistisch is Grass bijna altijd onweerstaanbaar. Hier is een van de hele grote barokke taalkunstenaars aan het woord.' nrc Handelsblad

`In De rokken van de ui toont Grass andermaal zijn kwaliteiten als schrijver.' Trouw

Vertaald door de vaste Grass-vertaler Jan Gielkens

In het najaar 2009 verschijnt bij Meulenhoff De box, het vervolg op de geruchtmakende autobiografie De rokken van de ui.