Veluwse zandkastelen in Garderen

27/04/2009 16:16

Veluws Zandsculpturenfestijn

GARDEREN - Op een duizend vierkante meter groot buitenterrein bij De Beeldentuin in Garderen zijn tot en met 24 oktober tien Veluwse kastelen en landhuizen in zand te bewonderen.

Het eerste Veluws Zandsculpturenfestijn in toeristendorp Garderen moet een grote publiekstrekker worden op de Veluwe. Eigenaar van De Beeldentuin en initiatiefnemer Adri van Ee rekent op 50.000 tot 100.000 bezoekers.

Twintig interationale zandkunstenaars, afkomstig uit zes verschillende landen, hebben de afgelopen weken ruim zevenhonderd ton speciaal zand verwerkt tot tien zandsculpturen met als thema landhuizen en kastelen op de Veluwe.

Het gaat om replica's van Kasteel Doorwerth, Huis te Eerbeek, Kasteel Rosendael,

Kasteeel Staverden, Kasteel Cannenburch, Huis Schouwenburg, Kasteel Biljoen, Kasteel De Schaffelaar, Huis Zypendaal en Huis Hoekelum.

De selectie van de kastelen is gemaakt door de Stichting Geldersche Kasteelen, die waakt over de karakteristieke gebouwen en over het Gelderse landschap en erg blij is met het initiatief.

'Kastelen zijn zeer kenmerkend voor de Veluwe. Het is een rijkdom, die we koesteren en waarvan het publiek wat ons betreft niet genoeg genieten kan', zegt directeur Peter van den Tweel van de Gelderse kastelenstichting.

,,Op een terrein tussen nostalgische kasteelmuren met verrassende decoraties en muurgraveringen waant de bezoeker zich op de binnenplaats van een middeleeuws kasteel met torentjes, kantelen en geschutsgaten'', zegt Van Ee. ,,Kinderen kunnen zelf een zandkasteel bouwen in een grote zandbak. En een monorail boven het terrein geeft bezoekers een mooi uitzicht over de zandsculpturen en andere kunstuitingen.''

Het evenement vindt plaats in samenwerking met de stichting Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen. Een deel van de opbrengst is bestemd voor Kinderhospice De Glind.