Nieuw-Vlaamse Alliantie


Ontoegankelijkheidstrofee 2009 voor Financietoren (27/04/09)

Vlaams parlementslid Helga Stevens (N-VA) begon in het jaar 2007 met het uitreiken van een ontoegankelijkheidstrofee. De trofee werd in het leven geroepen om aan te klagen dat de toegankelijkheidsnormen niet afdwingbaar zijn. Er staan met andere woorden heel wat regels op papier, maar als die niet nageleefd worden, zijn er geen gevolgen.

In 2007 was de winkelketen BLOKKER de eerste winnaar. In het jaar 2008 kreeg de stad Gent een toegankelijkheidstrofee wegens de inspanningen voor personen met een handicap gedurende de Gentse Feesten.

De winnaar werd gekozen door de bezoekers van de website www.ontoegankelijk.be en de bezoekers van de REVA-beurs (beurs voor hulpmiddelen voor andersvaliden in Flanders Expo dit weekend). Meer dan de helft van de ondervraagden waren mensen met een beperking.

Er waren vijf genomineerden: één uit elke provincie (meer info over de genomineerden op www.ontoegankelijk.be). Meer dan 500 mensen kozen uiteindelijk de Financietoren als absolute winnaar, op afstand gevolgd door de Van Beethovenbrug in Mechelen en de gemeenteraadszaal van Deinze.

De Financietoren in Brussel is sinds 2009 de nieuwe thuishaven voor de Directie-Generaal Personen met een handicap. Alleen is die Financietoren ontoegankelijk voor rolstoelgebruikers. Hopelijk moeten er niet veel personen met een rolstoel terecht bij deze diensten, en werknemers met een handicap vormen eigenlijk ook een probleem...

De dienst zelf zit verveeld met de situatie en liet al een rapport over de toegankelijkheid afleveren bij de bevoegde staatssecretaris Julie Fernandez Fernandez. Op een vraag van Helga Stevens in de Senaat antwoordde zij echter dat er volgens haar geen probleem is! Nochtans zond ook de RTBF een reportage uit over de ontoegankelijke Financietoren.

Helga Stevens: Opvallend dit jaar was dat alle genomineerden overheidsgebouwen betroffen. Dit om de vinger op de wonde te leggen: hoe kan een overheid nu eisen stellen op het vlak van toegankelijkheid als ze zelf alles behalve het goede voorbeeld geeft?

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid & gemeenschapssenator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be