Gemeente Kampen


* Wethouder Wieten in gesprek met jongeren over alcoholgebruik

Wethouder Wieten in gesprek met jongeren over alcoholgebruik

27 apr 2009
In het kader van de campagneweek Minder Drank, Meer Scoren, die vorige week regionaal werd gehouden, ging wethouder Jan Wieten afgelopen vrijdagavond, tijdens koopavond in gesprek met de Kamper jeugd over de gevaren van alcohol op jonge leeftijd. Dit deed hij samen met een jongerenwerker vanuit Stichting Jongerenwerk Kampen en met een vertegenwoordiger vanuit Tactus Verslavingszorg.

Ongeveer 40 jongeren tussen de 10 en de 15 jaar brachten een bezoek aan de stand die tussen 20.00 en 21.00 uur voor het oude stadhuis stond. Aan de hand van een kennistest over alcoholgebruik werden de gesprekken met de jongeren aangegaan. Zo'n 90% van de jongeren gaf aan al eens in aanraking te zijn geweest met alcohol. Sommigen van hen kregen de alcohol van de ouders. De jongeren werden gewezen op de gevaren van alcoholgebruik op jonge leeftijd. Daarnaast werden de jongeren toegeleid naar jongerencentrum The Take. Naast de jongeren kwamen ook veel ouders op de stand af met de vraag hoe om te gaan met het alcoholgebruik van hun kinderen. De ouders kregen informatie mee en een zogenaamd `Nee-contract' die ze samen met hun kinderen kunnen ondertekenen.
Wethouder Jan Wieten: "Ondanks het feit dat het iets minder druk was op de Oudestraat in verband met een feest op de manege in IJsselmuiden, was het een goede en toegankelijke manier om onze jongeren te wijzen op de gevaren van alcohol".

Campagneweek Minder Drank Meer Scoren: 20 t/m 26 april 2009 De week van 20 tot en met 26 april stond in het teken van alcoholmatiging jeugd. Zo vlak voor de Meivakantie met Koninginnedag en Bevrijdingsfestival werden regionaal activiteiten georganiseerd en extra publiciteit geven om de aandacht te vestigen op de gevaren van alcohol op jonge leeftijd. Zo ook in Kampen.
Activiteiten
Zo was er naast de stand op vrijdagavond in het stadhuis een tentoonstelling `Alcohol en Jongeren' gerelateerd aan thema's als werk, sport, verkeer en uitgaan te zien. En op donderdagavond kregen de raadsleden tijdens de raadsvergadering alcoholvrije cocktails aangeboden van een aantal jongeren van The Take.

In het jongerencentrum The Take in IJsselmuiden werden gedurende de week verschillende activiteiten voor de jongeren georganiseerd. Zo konden de jongeren dinsdagmiddag diverse testjes en spelletjes doen met betrekking tot eigen alcoholgebruik en -preventie. Op vrijdagmiddag werd in The Take een voorlichtingsdvd over alcohol getoond. Op vrijdagavond liet de jeugdagent zal bij de entree van The Take jongeren zien hoe een blaastest werkt. Ook de politie bood de jongeren informatie aan m.b.t preventie alcoholmisbruik. De gehele avond konden konden de jongeren testjes doen m.b.t hun eigen alcoholgebruik en bij een opgezette cocktailbar (shakers), een alcoholvrije cocktail krijgen.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |