Project Gemeente Westland


2009 > April > Zuid-Hollandprijs 2009
Zuid-Hollandprijs 2009
Publicatiedatum:

De provincie Zuid-Holland heeft 14 april een prijsvraag uitgeschreven waarmee professionals, studenten en vrijwilligers/ bewoners uitgedaagd worden om plannen of projecten in te zenden die bijdragen aan de kwaliteitsverbetering van de woon- en leefomgeving van het landelijk gebied. Met deze Zuid-Hollandprijs wil de provincie haar waardering tonen voor initiatieven van burgers en organisaties die bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke thema's.

Donderdag 15 oktober 2009 zal de Commissaris van de Koningin deze prijs voor het eerst uitreiken.

Nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening

De provincie werkt aan een provinciale structuurvisie over ruimtelijke ontwikkelingen tot 2040. Om een afweging tussen diverse functies als wonen, werken en groen mogelijk te maken is een integrale aanpak nodig waarbij ook ingespeeld wordt op actualiteiten en trends.

De provincie onderscheidt vijf ontwikkelingen die effecten hebben op ruimte en samenleving, namelijk:

1. demografische ontwikkelingen

2. globalisering en metropoolvorming

3. klimaatverandering

4. toenemende energieschaarste

5. veranderende sociaal-maatschappelijke behoeften

Voorwaarden aan ingezonden projecten

Als algemene voorwaarden stelt de provincie dat de plannen / projecten vernieuwend zijn, praktisch toepasbaar, gericht op duurzame oplossingen en de efficiency en effictiviteit van het provinciale beleid.

Specifieke beoordelingscriteria voor de Zuid-Hollandprijs 2009 zijn als volgt gesteld, een inzending:

* vergroot de ruimtelijke kwaliteit, diversiteit en leefbaarheid van een gebied;

* speelt in op (een) toekomstige trend(s);
* draagt een integrale benadering of oplossing aan;
* betreft een gerealiseerd project of een goed uitgewerkt voorstel.

Specifieke invalshoek

De provincie vraagt iedere doelgroep (professionals, studenten en vrijwilligers/bewoners) een specifieke invalshoek te kiezen. Professionals wordt gevraagd naast een ruimtelijke visie een strategie voor samenwerkende partijen te formuleren en een visie op cruciale mechanismen om de transformatie in gang te zetten. Studenten worden opgeroepen nieuwe ideeen en/of innovatieve, uitvoerbare projecten in te sturen en van vrijwilligers en bewoners worden concrete projecten/initiatieven gevraagd.

Op deze wijze worden voor de provincie strategieën zichtbaar waarmee ingespeeld kan worden op ruimtelijke trends en hun ruimtelijke impact.

Prijzen

Het totale prijzengeld bedraagt 75.000 euro excl. BTW, verdeeld over drie categorieën:

- Beste project van een professional / professionele organisatie (50.000 euro)

- Beste burgerinitiatief of vrijwilligersproject (15.000 euro)
- Beste studentenproject (10.000 euro)

Het prijzengeld moet worden besteed aan uitvoering, verbreding of verspreiding van het winnende project of voorstel. De jury kan per categorie één inzending met een eervolle vermelding onderscheiden. Aan deze eervolle vermeldingen is geen prijzengeld verbonden.

Tijdschema Zuid-Hollandprijs 2009, prijsuitreiking


1 juni 2009 is de sluiting van de aanmeldingstermijn, 1 september is de sluiting van de inzendtermijn. Het toetsen van de inzendingen zal op 15 september gereed zijn. Na een periode van jurering zullen op 8 oktober de genomineerden bekend gemaakt worden. De prijsuitreiking (en publicatie van het juryrapport) zal op 15 oktober op een symposium plaatsvinden.

Voor meer informatie over o.a. de wedstrijdregels, beoordelingscriteria en jury kunt u de website van de provincie Zuid-Holland bezoeken of dhr. Jan Hulsker van de provincie Zuid-Holland een bericht sturen: zuidhollandprijs@pzh.nl

bron: provincie Zuid-Holland