Gemeente Spijkenisse


Grote Paul voor Govert de Roos

27 april 2009

Matroesjka's 040329-09; Fotografie Govert de Roos

Govert de Roos heeft dit jaar de `Grote Paul' gewonnen, een hommage aan de legendarische fotograaf Paul Huf.

De prestigieuze fotografieprijs, die door het fotovak zelf wordt bepaald, wordt in september 2009 in het moderne, goed geoutilleerde stadhuis van de gemeente Spijkenisse uitgereikt.

De Roos (geboren in 1953 in Amsterdam) reageerde zeer verheugd op de verkiezing door zijn vakgenoten.

De uitreiking van de Grote Paul 2009 in september 2009, alsmede een unieke, nog niet eerder gepresenteerde overzichtstentoonstelling van 'Grote Paul' toppers en nieuwkomers in de fotografie vindt ook plaats in het stadhuis van de gemeente Spijkenisse.

Stichting PhotoDigitale is blij met de keuze van de Nederlandse fotografen, temeer omdat Govert de Roos en Paul Huf hun passie voor fotografie ook in vele intensieve gesprekken met elkaar deelden.

Vakfotograven
Onder ruim 3000 vakfotografen wordt jaarlijks -ad random- gevraagd naar hun favoriete 5 fotografen. Criterium hierbij is dat de collega nog moet leven, nog geen Grote Paul is, en zich vooral in het werk op Nederland richt. Een solide, representatief, telefonisch onderzoek onder 300 vakfotografen, verspreid over het hele land levert jaarlijks een nieuw boegbeeld van de fotografie op. De nummers 2 tot en met 40 worden opgenomen in het Paul Huf Top 40 Meesterklassement.

Nek-aan-nekrace
Dit jaar was het een nek-aan-nekrace met de documentair / journalistiek fotograaf Kadir van Lohuizen, die als tweede eindigde. De Top 10 uit het Paul Huf Meesterklassement is bekend en is gepubliceerd op de website Fotografenavond.nl. Eerdere winnaars van de `Grote Paul' zijn Paul Huf, Erwin Olaf, Anton Corbijn, Patricia Steur, Rineke Dijkstra, Vincent Mentzel en Desiree Dolron.

De samenstelling van de Top40 fotografen en de grote groep genomineerden verwacht de stichting PhotoDigitale begin volgende maand bekend te kunnen maken.

Overzicht Grote Paul

* 2002 Grote Paul: Paul Huf

* 2003 Grote Paul: Erwin Olaf

* 2004 Grote Paul: Anton Corbijn

* 2005 Grote Paul: Patricia Steur

* 2006 Grote Paul: Rineke Dijkstra

* 2007 Grote Paul: Vincent Mentzel

* 2008 Grote Paul: Desiree Dolron

* 2009 Grote Paul: Govert de Roos

Externe links


* De Fotogravenavond [Let op! De website www.fotografenavond.nl opent in een nieuw venster]