FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten wil 'Factor 20' bij ING realiseren

FNV Bondgenoten, de grootste vakbond in de marktsector, wil graag dat ING een ander beloningsbeleid gaat voeren en de topsalarissen in de cao onderbrengt.

FNV Bondgenoten voorzitter Henk van der Kolk overhandigt morgen, samen met kaderleden, een brief aan directeur HR ING Nederland waarin hij dat bepleit. De bond biedt in de brief o.a. zijn hulp en expertise aan bij het ontwikkelen van een rechtvaardig beloningsbeleid, dat op een groot maatschappelijk en intern draagvlak kan rekenen.

Uitgangspunt daarbij is `Factor 20': de top in een bedrijf verdient niet meer dan twintig keer het salaris van de minst verdienende werknemer in dat bedrijf, inclusief bonussen.
Bonussen, zo vindt FNV Bondgenoten, mogen maximaal 50% van het vaste salaris bedragen en alleen bij heldere en toetsbare doelstellingen uitgekeerd worden.

Henk van der Kolk: "Het beloningssysteem moet transparant en begrijpelijk zijn, ook de prestatiecriteria. Voor de top geldt dat ze niet alleen over aandeelhouderswaarde mogen gaan, maar ook sociaal beleid en duurzaamheid moeten meewegen."
De brief is een reactie op uitlatingen van ING bestuursvoorzitter Hommes enkele weken geleden, dat hij bereid zou zijn met de vakbonden te spreken over het beloningsbeleid binnen ING.

Voor ING zou de Factor 20-norm neerkomen op een salaris van ongeveer 700.000 euro voor de top. Andere bedrijven zitten daar vaak onder. De norm is afgeleid van het salaris van de president directeur van de Nederlandse Bank Nout Wellink, die ongeveer 400.000 euro verdient, ruim twintig keer het minimumsalaris.

FNV Bondgenoten introduceerde de Factor 20-norm in maart, en wil daarover dit jaar bij een aantal cao onderhandelingen afspraken maken. Naast het aanbieden van de brief zal ook speciale FNV Bondgenoten zonnebrandcrème factor 20 worden overhandigd aan ING, een crème die beschermt tegen `over-de-top salarissen'.

FNV Bondgenoten wacht op een concrete uitnodiging van ING.