Woonbond


27-04-2009

Huurteams in Nijmegen actief

Sinds 20 april zijn er in Nijmegen Huurteams actief. Deze gaan bij huurwoningen langs om te bepalen of de huurprijs te hoog is. De huurders worden actief benaderd. Ze kunnen thuis een brief verwachten met een datum waarop een Huurteam langskomt. Het is voor huurders ook mogelijk om contact op te nemen met de Huurteams, wanneer zij twijfelen over de huurprijs, onderhoud of het huurcontract.

Met name bij studerende huurders blijken veel problemen te zijn. Uit een rapport van de landelijke studentenvakbond LSVb van eind 2007 blijkt dat 42% van de studenten in Nijmegen en Arnhem te veel huur betaalt. Toch zijn er slechts enkelen die de weg naar de juiste instanties weten te vinden. Huurders zien daarnaast vaak op tegen een confrontatie met hun verhuurder. Een Huurteam fungeert als tussenpersoon die het contact met de verhuurder en huurcommissie op zich neemt. Ook zorgen de Huurteams voor de juridische uitvoering van elke zaak.

Stichting Huurteams Nijmegen treedt hiermee in de voetsporen van huurteams in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, die effectieve huurverlaging van miljoenen euros per jaar realiseren. Na het toezeggen van 25.000 subsidie door gemeente Nijmegen, is eind januari 2009 de stichting opgericht. De Huurteams bestaan uit studenten en vrijwilligers. Na een trainingstraject begin april zijn zij klaar om zoveel mogelijk misstanden aan te pakken.