Connexxion


Lichte omzetstijging, hogere klanttevredenheid, lager resultaat

Ondanks een lichte stijging van de omzet heeft Connexxion het boekjaar 2008 afgesloten met een operationeel verlies van 8 miljoen euro. Dit resulteerde in een negatief resultaat na belastingen van 25 miljoen euro.

Â

Door de staking daalde het totaal aantal reizigers met 2,5%. De nieuwe Raad van Bestuur ontwikkelde een vernieuwd businessplan om te komen tot verbeterde prestaties en een hogere winstgevendheid. Daarbij ligt de focus op de Nederlandse activiteiten. Afgelopen jaar is het aantal ambulancevoertuigen verdubbeld binnen Connexxion door acquisitie van twee ambulancebedrijven. De OV-chipkaart is ingevoerd in de regio rond Amsterdam en samen met de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland en de Raad van Hoofdcommissarissen is een eerste aanzet gegeven om de agressie tegenover onze medewerkers te beteugelen. Klik hier voor de pdf-versie van het jaarverslag (Engelstalig)

Bedrijfsresultaat

Het bedrijfsresultaat kwam uit op 8 miljoen euro negatief (2007: 19 miljoen euro positief). Het netto resultaat werd negatief beïnvloed door sterk gestegen onderhoudskosten, misgelopen dieselcompensatie, stakingen in het openbaar vervoer, lage indexatie en negatieve invloeden van de WROOV-gelden. Daardoor behaalde Connexxion in 2008 een negatief resultaat na belasting van 25 miljoen euro (2007: 3 miljoen euro positief) bij een omzet van 1.070 miljoen euro (2007:
1.050 miljoen euro). Â

Klantwaardering

Het negatieve resultaat, maar ook de staking en de agressie tegen onze medewerkers, heeft 2008 tot een zwaar jaar gemaakt voor Connexxion. Daarentegen zijn onze reizigers tevreden. De gemiddelde waardering van 7,3 uit de OV-Klantenbarometer in 2008 was 0,1 hoger dan het landelijke gemiddelde en de score van Connexxion het jaar daarvoor. Ook Valys, het bovenregionale vervoer op maat, scoort goed met een gemiddelde waardering van 8+. Connexxion Tours behaalde een prima resultaat bij een onderzoek onder de reizigers van defensie met een 7,9.

Vooruitzichten

De nieuwe Raad van Bestuur ontwikkelde een verbeterd businessplan om te komen tot verbeterde prestaties en een hogere winstgevendheid. Daarbij ligt de focus op de Nederlandse activiteiten. In het huidige jaar komt er ⬠305 miljoen omzet in de markt voor het openbaar vervoer. Door de vele onzekere factoren blijft het resultaat in 2009 onder druk staan. Voor Taxi, Tours en Ambulance verwachten wij een continuering van het gezonde resultaat.

Wij streven naar een versterking van onze positie op de ambulancemarkt. Connexxion en haar voorgangers hebben al tientallen jaren ambulancezorg in het pakket. Afgelopen jaar is het aantal ambulances uitgebreid van 22 naar 55 voertuigen. Dit door acquisitie van het Elburgse personenvervoers- en ambulancebedrijf gebr. Zoet en AZ NOG in de regio Noord en Oost Gelderland. In 2009 wordt verdere uitbreiding voorzien waarvan recent een acquisitie in Zeeland.

Inmiddels zijn twee grote concessies in het OV aan Connexxion gegund. De Stadsregio Arnhem Nijmegen heeft voor drie jaar al het busvervoer in haar regio gegund. In Almere is zowel het stad- en streekvervoer als het leerlingenvervoer de komende acht jaar door Connexxion uitgevoerd.

Innovatie

* Reizen met OV-chipkaart mogelijk in Zaanstreek
* Connexxion Ambulancezorg introduceert digitaal ritformulier
* Opening eerste Taxipoint in Nijmegen