Gemeente Purmerend

College vraagt Raad om keuzes voor sluitende begroting

24 april 2009

Kadernota 2010 in het teken van financiële tegenvallers

Vrijdag 24 april presenteert het college van B&W van Purmerend de Kadernota 2010. De financiële omstandigheden van de gemeente zijn sinds de vorige kadernota verslechterd. Toch heeft het college een sluitende kadernota kunnen neerleggen. Dat vraagt wel om bezuinigingen en die maatregelen zullen ons de komende tijd allen raken.

Oorzaken
De belangrijkste oorzaken van de verslechtering zijn lagere uitkeringen uit het gemeentefonds, de hogere kosten voor de bijstand en de stijgende kosten van het hoge voorzieningenniveau. Het gaat daarbij onder andere om stijgende kosten binnen de Wmo, zoals huishoudelijke hulp, maar ook om prijscompensatie voor de gesubsidieerde instellingen. Verder is er een stijging van kosten voor de regionale samenwerking op het gebied van veiligheid (Veiligheidsregio). Daarnaast blijven de bestaande problemen bij de stadsverwarming, waarvan de gemeente de grootste aandeelhouder is, druk uitoefenen op het huishoudboekje van de gemeente.

Het financieel perspectief stelt de gemeente voor de opdracht om voor EUR 3,3 miljoen aan dekking te vinden om de begroting van 2010 sluitend te krijgen. De keuzes voor nieuw beleid vergen daarboven nog eens een extra inspanning van circa EUR 1 miljoen.

Besparingen
De voorgestelde maatregelen bestaan uit aanpassingen in het voorzieningenniveau. Zo wordt de raad gevraagd zich uit te spreken over de keuze om de dienstverlening via wijkkantoren te beëindigen, het concept voor wijkpleinen te versoberen en om af te zien van een aparte inspectiefunctie voor de gesubsidieerde instellingen. De gemeenteraad wordt voorgesteld om de meeste nieuwe beleidskeuzes pas in 2012 in te laten gaan. Ook wordt overwogen om de kosten van de kwijtschelding van gemeentelijke heffingen onderdeel te laten uitmaken van de heffingen zelf. Die gaan daardoor extra omhoog.

In totaal wordt voor de komende jaren voor EUR 1,5 miljoen aan besparingen voorgesteld en voor EUR 500.000 aan tariefsverhogingen. Het verhogen van parkeergelden moet EUR 200.000 opbrengen. Omdat de besparingen ook enige tijd vergen wordt in de eerste jaren gebruik gemaakt van de winst uit de grondexploitatie Weidevenne om de begroting sluitend te maken.

Wat is de Kadernota
Elk voorjaar wordt de kadernota opgesteld door het college van Burgemeester en Wethouders. Het is een vooruitblik op nieuw beleid, wensen en verplichtingen voor de komende jaren. Het college vraagt de raad zich uit te spreken over de hoofdlijnen van de keuzes die moeten worden gemaakt. Na deze kaderstelling door de raad wordt een en ander verder uitgewerkt voor de begroting die in september aan de raad wordt aangeboden.

De voorstellen van het college worden dit jaar behandeld in de gemeenteraad op donderdag 18 juni.