Ingezonden persbericht


Persbericht

Nummer 09-13
Datum: 27 april 2009

PERSBERICHT

Dijkgraaf Klaas van de Langemheen treedt terug.

Na een ambtsperiode van 22 jaar gaat dijkgraaf Klaas van de Langemheen (67) per 1 mei met pensioen. Hij is de eerste dijkgraaf die nog twee jaar doorwerkte, nadat hij 65 jaar was geworden. Waarnemend dijkgraaf Dick Veldhuizen zal tot het aantreden van de nieuwe voorgedragen dijkgraaf Annemarie Moons de honneurs waarnemen.

Bestuurlijke hoogtepunten
De heer Van de Langemheen was van 1974 tot 1997 bestuurlijk betrokken bij zuivelcoöperatie Coberco, één van de bedrijven die zijn opgegaan in het huidige FrieslandCampina. In 1987 werd de van huis uit agrariër in Putten gevraagd voor de functie van dijkgraaf van het toenmalige Waterschap Noord-Veluwe. Ook werd hij in 1987 voorzitter van de Gelderse Waterschapsbond. Deze bond verenigde toen de drie zuiveringsschappen in Gelderland en veertien kwantiteitswaterschappen. Klaas van de Langemheen is met succes grote trekker geweest van de fusie van deze zeventien waterschappen naar vier 'all-in waterschappen: de waterschappen Veluwe, Rijn en IJssel, Rivierenland en Vallei & Eem. Vanaf 1997 tot 1 mei 2009 is de heer Van de Langemheen dijkgraaf van Waterschap Vallei & Eem.

Inwoners belangrijk
In zijn totale ambtsperiode en zeker de laatste twaalf jaren bij Waterschap Vallei & Eem is de dijkgraaf vooral bekend om zijn openheid, zijn humor en zijn oprechtheid. Heel belangrijk vindt de dijkgraaf het contact met de inwoners en een goed financieel beleid. Werken aan veilige dijken, optimale waterpeilen en een goede waterkwaliteit, zonder te veel belastinggeld aan de inwoners te vragen, daar staat de dijkgraaf voor. Ook dit jaar is Waterschap Vallei & Eem weer één van de goedkoopste waterschappen op het gebied van de belastingheffingen van Nederland.

Waarnemend dijkgraaf

Het Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei & Eem heeft mevrouw Annemarie (J.M.P.) Moons voorgedragen als dijkgraaf van dit waterschap. Als de benoeming tijdig afkomt, begint ze per 1 juli in deze nieuwe functie. Tot die tijd is de heer Dick Veldhuizen waarnemend dijkgraaf.