Gemeente Rotterdam

Gratis dakonderzoek voor eerste 25 aanvragers

De Rotterdamse waterschappen gaan meedoen met de subsidieregeling voor groene daken. Hierdoor valt de subsidie twintig procent hoger uit. Wie een groen dak aanlegt, krijgt hier voor 2009 met terugwerkende kracht 30 per vierkante meter: 25 van de gemeente Rotterdam en 5 van de waterschappen. Momenteel bedraagt de subsidie 25. Het aanleggen van een groen dak is mogelijk vanaf 45 per vierkante meter.

Naast een uitbreiding van de subsidie, krijgen de eerste 25 subsidieaanvragers een dakonderzoek vergoed ter waarde van maximaal 750. De gemeente besloot eerder om het totale subsidiebedrag voor de aanleg van groene daken in 2009 te verdubbelen tot 1 miljoen euro.

Rotterdammers profiteren
Op circa 70 procent van alle Rotterdamse huizen en gebouwen zo'n 10 miljoen vierkante meter kan in principe een groen dak worden aangelegd, zo blijkt uit onderzoek van Gemeentewerken Rotterdam. Sinds de start van de subsidieregeling groene daken in 2008 heeft de gemeente subsidie toegekend voor ruim 9.000 vierkante meter groene daken. Wie een groen dak aanschaft, profiteert door de subsidie van 30, een verlaging van de maandelijkse energierekening (door de isolerende werking van een groen dak), de waardevermeerdering van het huis die kan oplopen tot circa 5% en meer comfort binnenshuis. Een groen dak is in de zomer namelijk koeler en daarnaast dempt het de geluiden binnenshuis. Bovendien gaat het dak langer mee.

Over de subsidieregeling groene daken
Zowel particulieren, verhuurders als gebouweigenaren kunnen gebruikmaken van de subsidie voor groene daken. Er gelden wel enkele voorwaarden. Zo moet ontwerp, aanleg en onderhoud van het groene dak deugdelijk en zorgvuldig uitgevoerd worden. Meer informatie hierover staat op www.rotterdam.nl/groenedaken.

Veilig, aantrekkelijk en bereikbaar
Diverse studies laten zien dat Rotterdam de komende jaren te maken krijgt met een toename van regen, rivierwater, grondwater en een stijgende zeespiegel. De oorzaak hiervan is het veranderende klimaat. Om de veiligheid, aantrekkelijkheid en bereikbaarheid van de stad te waarborgen, zal een groot pakket van maatregelen worden genomen. De plannen hiervoor zijn momenteel in de maak en worden deels al uitgevoerd. Rotterdam Climate Proof, het klimaatadaptatieprogramma van het Rotterdam Climate Initiative, coördineert deze activiteiten, zoals de groene daken.

Over Rotterdam Climate Proof
Rotterdam Climate Proof is het klimaatadaptatieprogramma van het Rotterdam Climate Initiative (RCI). Het RCI richt zich op 50 procent CO2-reductie en 100 procent klimaatbestendigheid in 2025. Het Rotterdam Climate Initiative is een initiatief van de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam NV, DCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs, de koepelorganisatie van de Rotterdamse industrie.

Bron: Gemeentewerken, 27-04-2009