GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Europese solidariteit nodig om uitbraak varkensgriep in Europa te voorkomen

Amsterdam, 27 april 2009 - GroenLinks wil dat de EU-ministers van volksgezondheid zo snel mogelijk bij elkaar komen om een Europese uitbraak van het varkensgriepvirus te voorkomen. Judith Sargentini, lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, vindt dat EU-landen nu niet met elkaar moeten gaan concurreren om de beschikbare productiecapaciteit voor virusremmers.

"Niemand heeft er iets aan als we een wedstrijdje gaan doen om wie de grootste voorraad virusremmers kan opbouwen. We hebben juist onderlinge solidariteit nodig. De Europese Commissie moet nu meteen gaan uitzoeken of het mogelijk is om snel een vaccin tegen het virus te ontwikkelen", aldus Sargentini.

In Mexico zijn vermoedelijk al ruim honderd mensen aan het virus overleden. Zestienhonderd mensen zijn besmet. In Europa hebben we vrij verkeer van personen. Het eerste Europese geval van varkensgriep is ook ontdenkt. Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft zojuist bekend gemaakt dat een 23-jarige student het virus heeft.

Judith Sargentini: "Zonder nu heel erg in paniek te raken, moet er wel actie worden ondernomen. Zoals snel duidelijkheid over welke Europese landen al wel en welke nog geen maatregelen genomen hebben. Het is zaak om gezamenlijke quarantainemaatregelen op onze luchthavens te nemen en bekijken hoe we een verdere verspreiding van het griepvirus in Europa kunnen voorkomen. Als uiterste maatregel moeten we denken aan reisbeperkingen, maar hopelijk is dat niet nodig."


------------------------