Provincie Zuid-Holland

209087, 24 april 2009

Milieutelefoon: aanmerkelijk minder klachten over stank, stof en lawaai in Zuid-Holland

Inwoners van de provincie Zuid-Holland hebben in 2008 aanmerkelijk minder vaak geklaagd over overlast van stank, stof en lawaai. Dat blijkt uit het jaaroverzicht 2008 van de provinciale Milieuklachtentelefoon. In 2008 kwamen bij de Milieutelefoon 1022 klachten binnen over bedrijven met een provinciale vergunning. Dat zijn 446 klachten minder dan in 2007 - een daling van dertig procent.

Bedrijven met een milieuvergunning van de provincie zijn verplicht incidenten te melden. De Milieutelefoon ontving in 2008 1080 meldingen van de 'provinciale' bedrijven. Ten opzichte van 2007 betekent dat een lichte stijging van 59 meldingen (+ 5,8 procent). De Milieuklachtentelefoon registreert deze meldingen - naast de klachten van omwonenden - en geeft ze meteen door aan de toezichthouder van de provincie die daarop actie onderneemt.

De Afvalwaterzuivering Harnaschpolder in Midden-Delfland staat nog steeds bovenaan in de Top-10 van veroorzakers van klachten. Wel is het aantal klachten over stank ten opzichte van 2007 aanzienlijk teruggelopen dankzij milieumaatregelen van de exploitant (-130). Veel klachten waren verder afkomstig van Delta Milieu Groencompost B.V in Voorschoten (composteerder) en het bedrijf Koudasfalt in Gouda (asfaltproductie). Bij de drie bovengenoemde bedrijven gaat het hoofdzakelijk om stankoverlast.

Milieutelefoon
De Milieutelefoon van de provincie Zuid-Holland is dag en nacht bereikbaar op telefoonnummer 070 441 61 11. Via doorschakeling naar een mobiele telefoon wordt de diensthebbende ambtenaar gebeld. In de meeste gevallen wordt een onderzoek ingesteld door een toezichthouder naar de oorzaak van een klacht. Met het bedrijf maakt de toezichthouder afspraken om de overlast zo snel mogelijk te beëindigen. Bij herhaling van klachten en nalatigheid van bedrijven om de maatregelen te nemen, kan de provincie dwangsommen opleggen of justitie inschakelen.




Provincie Zuid-Holland