Raad van de Europese Unie

P E R S

9122/09 (Presse 102) 1
L
RAAD VA
DE EUROPESE UIE
NL
Brussel, 24 april 2009
9122/09 (Presse 102)
(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over Sri Lanka

De EU spreekt haar grote ongerustheid over het grote aantal burgerslachtoffers en de verslechterende humanitaire situatie in het noorden van Sri Lanka. De benarde toestand van burgers die door de gevechten in de val zitten en extreem risico blijven lopen door de aanhoudende vijandelijkheden is onze primaire zorg. De EU veroordeelt de moorden op burgers met klem en dringt er bij alle partijen op aan alle noodzakelijke maatregelen te nemen om verdere burgerslachtoffers te voorkomen. De EU veroordeelt met de grootst mogelijke nadruk de LTTE vanwege het gebruik van burgers als menselijk schild. Zowel de regering van Sri Lanka als de LTTE moeten het internationaal humanitair recht volledig naleven en de bescherming van burgers te allen tijde waarborgen.
De EU juichte het door de regering van Sri Lanka afgekondigde staakt-het-vuren van twee dagen toe. Zij is verheugd over de meldingen dat aanzienlijke aantallen burgers uit het conflictgebied hebben kunnen ontsnappen, maar de VN schat dat tienduizenden burgers nog vast zitten in het conflictgebied. Zij is ingenomen met het besluit van de secretarisgeneraal van de VN om een humanitair team naar de 'no fire zone' te sturen, en doet een beroep op de regering van Sri Lanka om diens werkzaamheden te vergemakkelijken. 9122/09 (Presse 102) 2
L
Zij dringt er bij de regering van Sri Lanka en de LTTE op aan ervoor te zorgen dat er een volledige en ongehinderde toegang voor de levering van humanitaire hulp tot stand komt, en onverwijld de evacuatie van de burgers in het getroffen gebied mogelijk te maken. Het is thans onontbeerlijk dat de VN en haar personeel de hulpoperaties en de evacuatie van burgers kunnen voorbereiden. De LTTE moet burgers toestaan het conflictgebied te verlaten en zich in veiligheid te brengen zonder angst voor verwondingen. Wij dringen er bij de regering van Sri Lanka op aan in te stemmen met internationaal toezicht op alle intern ontheemde personen, zodra zij het conflictgebied hebben verlaten, en de door haar aangegane verbintenissen na te komen om de omstandigheden in de kampen voor intern ontheemden te verbeteren. Hiertoe behoren: betere toegang tot medische voorzieningen, transparante registratieprocedures, internationaal toezicht en vrijheid van verkeer in en uit de kampen.
De EU roept de regering van Sri Lanka op maatregelen te nemen met het oog op een allesomvattend en vreedzaam politiek proces. Volgens de EU is dit de enige manier waarop in Sri Lanka duurzame vrede zal worden bereikt. Zij spoort alle belanghebbenden in Sri Lanka aan snel op verantwoorde wijze een dergelijk proces aan te gaan, zodat vooruitgang kan worden geboekt bij het vinden van een duurzame politieke oplossing voor de belangen van alle gemeenschappen in Sri Lanka. De EU herhaalt haar eerdere oproepen aan de LTTE om af te zien van terrorisme en geweld.


Raad van de Europese Unie