Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 130/GB
Datum: 24 april 2009

Plaatsen fietsbrug en voortgang zuidelijke rondweg Franeker

De aanleg van de zuidelijke rondweg Franeker is begin 2008 gestart. Een deel van de rondweg wordt naar verwachting in de tweede helft van dit jaar in gebruik genomen. Op 27 april a.s. zal de 28 meter hoge staander van de fietsbrug aangevoerd worden en kan de bouw van deze brug starten.

Het werk is nu bijna 1,5 jaar in uitvoering. Het werk nadert, voor het gedeelte dat afgerond kan worden, het einde. Het viaduct over het spoor en de fietstunnel onder het spoor zijn bijna gereed en zullen in mei 2009 opgeleverd worden. De bouw van de fietsbrug in het Hitzumer Binnenpad en de brug over de Tsjommer Feart zijn nog in volle gang. Op een deel van de aangelegde weg moeten nog de laatste asfalteringswerkzaamheden uitgevoerd worden.

In de avond van 27 april a.s. wordt een 28 meter hoge staander van de brug, de zogenaamde pyloon op de bouwplaats aangevoerd. Door de grote afmetingen van de pyloon zal dit als bijzonder transport via het spoorviaduct plaatsvinden. Vervolgens wordt 28 april overdag de pyloon geplaatst. Daarna worden de kabels (ook wel tuien genoemd) aangebracht, waaraan de brug wordt opgehangen. Zodra dit gereed is kunnen de afrondende werkzaamheden aan de fietsbrug uitgevoerd worden. In het volgende plantseizoen (2009-2010) zal de beplanting van het Hitzumer Binnenpad worden hersteld en aangevuld.

Door problemen met de grondaankoop kan het werk aan de weg ten oosten van de brug over de Tsjommer Feart niet volledig volgens plan uitgevoerd worden. Dit betekent dat het aanleggen van dit deel van de rondweg vertraging oploopt. Momenteel onderzoeken gemeente en provincie op welke wijze dit opgelost kan worden. Zodra hier meer duidelijkheid over is, wordt dit bekend gemaakt.

Om toch het gedeelte van de rondweg dat gereed is, in gebruik te kunnen nemen, wordt een tijdelijke aansluiting aan de Tzummerweg gerealiseerd. Het verkeer kan dan van het westelijke deel van de rondweg (gedeelte Frisiabrêge over het Van Harinxmakanaal tot en met de brug over de Tsjommer Feart) gebruik maken en via de Tzummerweg de route vervolgen. De ingebruikname van dit eerste gedeelte van de rondweg zal naar verwachting in de tweede helft van dit jaar plaatsvinden.


---- --