Raad van State


maandag 27 april 2009
10.20 uur
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Noordwijk om op te treden tegen camping "Le Parage" aan de Langevelderlaan in Noordwijk. Een buurman had de gemeente verzocht om op te treden tegen de camping. Volgens hem beschikt de camping over te weinig parkeerplaatsen. Dit zou in strijd zijn met de kampeervergunning van de camping. De buurman is bang dat parkeeroverlast in de omgeving ontstaat. Ook vindt hij dat de gemeente er meer op moet toezien dat de vergunning wordt nageleefd. (zaaknummer 200808558/1)

10.50 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam om gegevens over een inwoner van Amsterdam openbaar te maken. De man had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) om openbaarmaking van de stukken verzocht. Het gaat om gegevens in het dossier die de GGD over de man bijhield. Ook wil de man graag alle correspondentie over hem krijgen. Het college heeft de man in de loop van de procedure alsnog inzage in zijn dossier gegeven. Volgens de man zijn er echter nog meer stukken en weigert het college hem die te geven. Daarom komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Amsterdam heeft in oktober 2008 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. De zitting gaat ook over het verzoek van de man aan de burgemeester om 'eigen politieke en levensbeschouwelijke standpunten te mogen uiten'. De burgemeester zou hem dit eerder hebben verboden. De burgemeester heeft niet gereageerd op dit verzoek en heeft de bezwaren van de man hiertegen niet-ontvankelijk verklaard. De burgemeester acht zich niet bevoegd daarop te beslissen. De rechtbank in Amsterdam heeft in oktober 2008 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200808176/1 en 200808682/1)

13.00 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Terneuzen heeft verleend voor het gebruik van een gedeelte van een schuur als winkel. Het gaat om een schuur aan de Waterhyacint in Terneuzen. In de schuur worden planten en andere tuinproducten verkocht. Twee omwonenden zijn het niet eens met de vrijstelling. Zij vrezen voor aantasting van hun privacy en voor verkeers- en geluidsoverlast. De rechtbank in Middelburg heeft in augustus 2008 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. (zaaknummer 200807310/1)

13.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Prins Willem Alexandersportpark, herziening Zwijsen College" van de gemeente Veghel. Het plan maakt de komst van een middelbare school en een sporthal naar het sportpark mogelijk. Twee omwonenden en de budosportvereniging "De Wa-Kwai" zijn het niet eens met het bestemmingsplan en komen tegen de goedkeuring daarvan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De omwonenden verwachten extra verkeer door de komst van de school en de sporthal. Zij zijn bang dat een nieuwe weg moet worden aangelegd om dit verkeer te kunnen verwerken. Van die weg zullen zij overlast ondervinden, aldus de omwonenden. De budosportvereniging is bang dat haar sportschool minder bereikbaar wordt als de toegangswegen naar het sportpark worden verplaatst om het park beter bereikbaar te maken. Verder is de vereniging het er niet mee eens dat het parkeerterrein bij de sportschool wordt verplaatst naar een centralere plek op het sportpark. (zaaknummer 200806549/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Spoorzone" van de gemeente Deurne. Het plan maakt de herstructurering van de oudere bedrijventerreinen in Deurne mogelijk. Het spoorzone-gebied ligt tussen de Binderendreef en Liesselseweg aan de zuidzijde van het spoor en tussen de Haspelweg en Stadhoudersweg aan de noordzijde van het spoor. De Boerenbond Deurne en een groot aantal inwoners van de gemeente zijn het niet eens met het bestemmingsplan en komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Op de zitting zal voornamelijk worden besproken of het provinciebestuur alle relevante stukken bij het bestemmingsplan, zoals onderzoeksrapporten, op de juiste wijze ter inzage heeft gelegd.

(zaaknummer 200805960/1)