Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - maandag 27 april 2009

Brandweer Amersfoort wint Innovatieprijs Brandveiligheid

Brandweer Amersfoort heeft met het project Veilig Wonen de Innovatieprijs Brandveiligheid 2009 gewonnen. Het korps ontving de prijs voor het meest innoverende idee voor het brandveilig maken van bestaande gebouwen. De prijs is een initiatief van de SBR, een kenniscentrum voor woning- en utiliteitsbouw.

Tijdens het Veilig Wonen project bezoeken inspecteurs van de brandweer huis-aan-huis alle woningen in een wijk om een gratis veiligheidsonderzoek te doen. Bewoners krijgen advies over maatregelen die ze in hun woning kunnen nemen. Ook worden waar nodig gratis rookmelders opgehangen. Hiermee wil de brandweer het aantal woningbranden terugdringen.

Brandweer Amersfoort startte het project Veilig Wonen in 2006 in de wijk Kruiskamp, naar voorbeeld van een project in Liverpool. Vanwege het succesvolle verloop van het project in Kruiskamp werd het voortgezet in Liendert. In juni van dit jaar wordt het project voortgezet in de stadskern van Amersfoort.

Veilig Wonen werd onder andere genomineerd omdat mensen zich door het project bewust(er) worden van brandgevaarlijke situaties in hun woning. Daarnaast wordt de brandveiligheid voor mens en pand door een relatief geringe investering sterk verbeterd. De deelnemers aan het Nationaal brandveiligheidscongres bepaalden op donderdag 23 april 2009 uiteindelijk wie van de drie genomineerden de prijs kreeg. Een ruime meerderheid koos voor het Veilig Wonen project.

Noot voor de redactie,