Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T 27 april 2009

COMBINATIE VAN BEROEPSVISSERS

PALINGVISSERS BEREIKEN OVEREENSTEMMING
OVER UITWERKING AALHERSTELPLAN

Met de aanvaarding van de motie Koppejan cs. heeft de Tweede Kamer opdracht gegeven aan de Nederlandse palingvissers om in het kader van het aalherstel dit najaar 157 ton schieraal extra te laten uittrekken naar zee. Daarvan dient 50 ton schone vrouwelijke schieraal te zijn. De overige 107 ton is ongesorteerde schieraal. De palingvissers zullen voor 1 juli a.s. een uitgewerkt plan voor deze schieraal-verhuizing indienen bij minister Verburg. Zij heeft voor dit project een bedrag van E 700.000 beschikbaar gesteld.

Om de uitvoering van de "verhuis-opdracht" voor schieraal nader te uit te werken, heeft de Combinatie van Beroepsvissers (CvB) op 24 april jl. een algemene ledenvergadering gehouden. Omgerekend per kilo, zou de door Verburg toegezegde E 700.000 uitkomen op een bedrag van E 5 voor de schone schieraal en E 4 voor de ongesorteerde schieraal. Als de marktprijzen voor schieraal het komende najaar hoger zijn dan het afgelopen najaar, betekent dit dat de palingvissers een forse financiële bijdrage zullen leveren aan de uitvoering van het schieraalproject. Algemeen was echter de mening dat voorkomen moet worden dat door dit probleem de 157 ton niet wordt gehaald.

Compensatiefonds
Als oplossing voor het genoemde probleem heeft de CvB besloten tot vorming van een compensatiefonds om een mogelijk prijsverschil tussen de marktprijs en de opkoopprijs van het schieraalproject zoveel mogelijk te compenseren. Daarvoor zullen andere belanghebbenden bij het aalherstel worden benaderd, waaronder de handel en de aalkwekers. Uitkering uit dit fonds is alleen mogelijk voor vissers die aal leveren aan het schieraalproject. De CvB zal er bij Verburg op aandringen dat dit ook geldt voor de E 700.000 die zij beschikbaar stelt voor het project.

Uitwerking
Uitgangspunt bij de uitwerking van het 157-ton plan is een decentrale aanpak. De totale hoeveelheid van 157 ton, is daarvoor uitgesplitst in verschillende gebieden. Als de vissers uit een bepaald gebied de gevraagde hoeveelheid schieraal leveren, zal voor hen het oorspronkelijk door Verburg aangekondigde vangstverbod niet gelden. Beroepsvissers die wel schieraal kunnen vangen, maar die niet meedoen met het schieraalproject, kunnen er oorzaak van zijn, dat de vastgestelde hoeveelheid schieraal niet beschikbaar komt. Voor deze vissers zal het door minister Verburg aangekondigde vangstverbod van twee maanden gaan gelden: zij moeten de fuiken twee maanden uit het water halen. Daarmee wordt niet alleen de schieraalvisserij onmogelijk, maar ook de visserij op rode aal en de bijvangsten, zoals wolhandkrab en rivierkreeft. Verder is van belang dat deze vissers indirect toch bijdragen aan het schieraalproject, omdat de hoeveelheid schieraal die zij door het vangstverbod van twee maanden niet kunnen vangen wordt, vrij kan uittrekken naar zee. Die hoeveelheid zal in mindering worden gebracht op de te leveren 157 ton.

Inzet
De bereidheid van de beroepsvissers om het 157-ton plan te laten slagen, toont volgens voorzitter Sicko Heldoorn aan hoezeer zij zich willen inzetten voor het aalherstel. Met die gezamenlijke inzet moet het mogelijk zijn om de 157 ton schieraal ook daadwerkelijk over de dijk te zetten en zo een belangrijke bijdrage te leveren aan het herstel van de aalstand.




Ingezonden persbericht