Ingezonden persbericht


Schelte van Ruiten (1977) is per mei 2009 door Pieter C. Scholten en Emio Greco aangesteld als Managing Director van ICKamsterdam. Het Internationaal Choreografisch Kunstencentrum Amsterdam is een initiatief van dansgezelschap Emio Greco | PC, één van de meest vooraanstaande gezelschappen in de (inter-) nationale danswereld.

Schelte van Ruiten studeerde Mens en Vrije Tijd aan de Design Academy in Eindhoven, Beleids- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg en Corporate Communicatie aan de Fontys Hogeschool. De afgelopen jaren zette hij zich in voor de collectieve belangen van literaire schrijvers door zijn werkzaamheden voor Stichting Lira en het Lira Fonds.

Schelte van Ruiten over zijn aanstelling: "Een prachtbaan voor een prachtige club. Ik ben geraakt door de passie van Pieter & Emio en iedereen die verbonden is aan het gezelschap. Na een nomadisch bestaan van vijftien jaar en merites waar je U tegen mag zeggen vestigen wij ons in ons eigen huis in Amsterdam en nodigen wij ons uitgebreide internationale netwerk uit om ook naar Nederland te komen. Ik ben verheugd onderdeel te mogen zijn van de organisatie in deze dynamische periode en ik ben er van overtuigd dat er prachtige dingen te gebeuren staan."

ICKamsterdam omvat zowel de activiteiten van het dansgezelschap als een interdisciplinaire en internationale werkplek voor aankomend en gevestigd talent. Binnen dit `centre of excellence' staan artistieke producties, talentontwikkeling en kennisoverdracht, reflectie en wetenschappelijk onderzoek, innovatie en allianties centraal. Het NFPK+ bestempelde het oprichten van ICKamsterdam als voorbeeldstellend voor de inrichting van het Nederlandse dansbestel.

Een groot aantal gereputeerde internationale instellingen (van The Joyce Theater in New York tot het Seongnam Arts Center in Seoul) heeft zich reeds gecommitteerd tot samenwerking met het nieuwe instituut te Amsterdam.

Pieter C. Scholten over de benoeming van de Managing Director: "een energieke ambitieuze jonge hond en een echte cultureel ondernemer.... "

Met de aanstelling van Schelte van Ruiten is ook de laatste vacante positie binnen ICKamsterdam vervuld. Het instituut is nog in gesprek met de Gemeente Amsterdam over geschikte huisvesting.