Ingezonden persbericht


Start Jongerenraad Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord

De jongerenraad is begin dit jaar in het leven geroepen om jongeren te laten weten dat je iets kunt doen tegen discriminatie en vooroordelen. Jongeren krijgen te maken met discriminatie bij het uitgaan (deurbeleid), bij sport, op hun stageplaats, bij het zoeken van werk en in het verdere dagelijks leven.

" 'Ja, maar we bedoelen jóu niet hoor, maar de rest', wordt wel eens gezegd. Nou, als je het over alle allochtonen hebt, dan heb je het ook over mij! Daar kun je boos en verdrietig mee blijven rondlopen, maar ik vind dat je dan juist iets moet dóen. Daarom doe ik mee met de Jongerenraad van Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord".

Dit zegt jongerenraadslid Zuhre, bij de eerste bijeenkomst van de jongerenraad van Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord (Art.1 NHN) in februari 2009.

Per jaar voelen 33.000 mensen in Noord-Holland Noord zich gediscrimineerd. Slechts enkele honderden melden dit echter bij Art.1 NHN. En jongeren nauwelijks. Bij navraag blijkt dat jongeren niet melden omdat ze niet weten dat er een Bureau is dat gespecialiseerd is in het ondersteunen bij discriminatie-incidenten. Ook denken ze dat je er toch niks tegen kunt. Of dat ze niet serieus genomen zullen worden. Ze zijn ook bang dat de daders dan juist meer gaan discrimineren.

De jongerenraad vind het wél heel belangrijk dat jongeren melden. Jongerenraadslid Liann:

" Als je naar Art.1 NHN gaat, zal de klachtbehandelaar heel serieus naar je luisteren. Je hoeft je naam niet te geven, het kan helemaal anoniem. De klachtbehandelaar kan je tips geven over hoe je er mee om kan gaan. Als je wilt kunnen ze de dader ook een brief sturen. Als je bijvoorbeeld niet aangenomen bent omdat je een hoofddoek draagt of in een rolstoel zit, dan kan de klachtbehandelaar aan de werkgever vragen om zijn kant van het verhaal te vertellen. Dit kan op papier, maar ook in een gesprek. Het kan zijn dat de werkgever vooroordelen heeft, die in zo'n gesprek weggenomen worden. En in ieder geval is de werkgever dan meer bewust dat wat hij doet discriminatie is! Sommige dingen zijn zelfs strafbaar. De klachtbehandelaar kan je ondersteunen om je gelijk te krijgen bij de Commissie Gelijke Behandeling. Dit is een onafhankelijke commissie die advies geeft, waar rechters vaak naar luisteren. Ik vind het heel belangrijk om voor je recht op te komen. Anders denk je dat je dat allemaal moet laten gebeuren! Het maakt je sterk om te zeggen: nu gaat het te ver!".

Jongerenraad-begeleider Lisette Stolwijk:" Wij geven voorlichtingen en doen projecten op scholen die helpen om vooroordelen en discriminatie te voorkomen en verminderen. Hier is geld voor nodig. Als wij geen meldingen binnen krijgen zegt de overheid: 'Nou, dus dat valt wel mee met die discriminatie; dus daar hoeven we jullie geen geld voor te geven'. Ook dáárom is het belangrijk dat iedereen meldt. Als wij geen geld zouden krijgen kunnen we ook niets doen om kinderen en jongeren bewust te maken van hun vooroordelen en hoe het voelt om gediscrimineerd te worden. Je kunt (anoniem) melding maken door ons te bellen (072-5154400) of via onze website: www.art1nhn.nl".

De jongerenraad zoekt enthousiaste jongeren rond de 20 jaar die mee willen werken aan projecten voor jongeren. Bel: Lisette 072-5154400 of mail naar: voorlichting@art1nhn.nl.

Met vriendelijke groet

Isa Schipper
(Voorlichter Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord)

Verdronkenoord 35a
1811 BB Alkmaar
072-5154400
voorlichting@art1nhn.nl www.art1nhn.nl