Mogelijk geval van H1N1 in België: resultaten negatief

27/04/2009 13:08

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Het Interministerieel Commissariaat Influenza laat weten dat een persoon die recent naar Mexico is gereisd, zich op zondag 26 april met hevige koorts en spierpijnen bij zijn huisarts heeft gemeld.

In lijn met de procedure, heeft de huisarts van deze persoon onmiddellijk de gezondheidsinspecteur van de gemeenschappen op de hoogte gebracht. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid ging via analyses onmiddellijk na of het om een geval van H1N1 ging. De patiënt werd in afwachting van het resultaat van het onderzoek afgezonderd. Intussen is uit de analyses gebleken dat de persoon niet besmet is met het nieuwe virus H1N1.

België heeft al zijn netwerken voor epidemiologische vigilantie versterkt. Dit geval heeft aangetoond dat de procedures tussen de verschillende actoren optimaal functioneren.

Meer informatie over de nieuwe griep H1N1 kunt u vinden op de site www.influenza.be.

Het Interministerieel Commissariaat Influenza, voorgezeten door professor Marc Van Ranst, werd opgericht op 20 oktober 2005. Het gaat om een orgaan voor de algemene coördinatie van de acties en voor overleg met alle betrokken instanties, op federaal, gewest- en gemeenschapsniveau. Het commissariaat legt eveneens contacten met de Europese instanties en de internationale instellingen. De belangrijkste opdracht van het commissariaat is een nationaal plan van aanpak opstellen en up-to-date houden om een eventuele grieppandemie in ons land efficiënt het hoofd te kunnen bieden.

Het secretariaat van het Commissariaat bevindt zich binnen het directoraat-generaal basisgezondheidszorg en crisisbeheer van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel