Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


PERSBERICHT

Zaanse chipkaart kan beter
Sinds 25 april hebben reizigers in de Zaanstreek de mogelijkheid de OV-chipkaart in het stads- en streekvervoer te gebruiken. De kaart is nog niet `af', maar men kan ook de bestaande kaartjes blijven gebruiken. Het is de eerste uitbreiding van het gebied waarin de kaart kan worden gebruikt sinds afgelopen najaar, toen het GVB het systeem op de Amsterdamse trams en bussen in gebruik nam.

ROVER Regio Amsterdam vindt het mooi dat de OV-chipkaart nu ook in de Zaanstreek in gebruik is genomen. De reiziger heeft voortaan de keuze om te reizen met de OV-chipkaart of op de strippenkaart. Omdat de kaart ook al in Amsterdam, Amstelland en Haarlem kan worden gebruikt, kan bijvoorbeeld een busreis van Zaandam naar Hoofddorp nu worden betaald met het nieuwe systeem.

De demonstratiebus in de Zaanstreek voorziet duidelijk in een behoefte. ROVER hoopt, dat Connexxion er de komende tijd mee rond zal blijven rijden, zodat reizigers dan kunnen zien hoe de OV-chipkaart werkt.

ROVER vindt het wel jammer dat de OV-chipkaart al is ingevoerd terwijl het distributie- en oplaadnetwerk in de Zaanstreek nog niet op orde is. Zaanse busreizigers moeten voorlopig nog eerst helemaal naar Amsterdam om bij GVB hun kaart op te laden. Opladen moet 'bij elke sigarenboer' kunnen, net zoals je nu in de hele Zaanstreek een nieuwe strippenkaart kunt kopen. Het is dan ook jammer, dat het beloofde systeem om van alles via internet te kunnen bestellen en betalen, nog niet werkt.

Met de OV-chipkaart verandert ook het tarief van zones in een prijs per gereden kilometer, maar de reiziger kan nog helemaal nergens terugvinden wat hij of zij betaalt voor een reis met de OV-chipkaart in de Zaanstreek. Reizigers uit Amstelland-Meerlanden en Haarlem/IJmond, waar Connexxion de OV-chipkaart al in september vorig jaar heeft ingevoerd, kunnen nog steeds nergens vinden hoeveel hun reis met de OV-chipkaart kost! Dit terwijl alle tarieven van GVB in Amsterdam en RET in Rotterdam op internet na te kijken zijn.

ROVER roept Connexxion dan ook op hun tarieven zo snel mogelijk bekend te maken in de bussen en op internet.
Pagina geplaatst: 26 april 2009