Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA-voorstel maakt Plantentuin Vlaams (26/04/09)

Opnieuw haalden verschillende tropische planten van de Plantentuin in Meise het einde van de winter niet. Door het uitblijven van een samenwerkingsakkoord komen er ook geen broodnodige investeringen. Enkele maanden geleden dreigde de VLD ermee een wetsvoorstel in te dienen voor de onvoorwaardelijke overheveling van de Plantentuin naar Vlaanderen. Bij gebrek aan een initiatief, voert N-VA-Kamerlid Ben Weyts de vergeten VLD-belofte uit.

De laatste staatshervorming van 2001 bepaalt de overdracht van de Nationale Plantentuin naar Vlaanderen na de goedkeuring van een samenwerkingsakkoord tussen de gemeenschappen. De bestaande botanische collectie zou federale eigendom blijven met een vruchtgebruik voor Vlaanderen, nieuwe aanwinsten zouden meteen Vlaams worden.

Na jarenlang gepalaver werd zulk samenwerkingsakkoord ook effectief bereikt tussen de Franse (minister Arena) en de Vlaamse gemeenschap (minister-president Peeters). De Franstaligen blokkeren de uitvoering van dit akkoord echter om als pasmunt te kunnen gebruiken bij een volgende gesprek over de staatshervorming. Maar pardoxaal genoeg blokkeren ze tegelijk ook elk gesprek over de staatshervorming. En dus laat men de situatie maar verrotten. In het geval van de Plantentuin, zelfs letterlijk zegt Ben Weyts.

De gevolgen voor de Plantentuin zijn catastrofaal. Federaal minister Laruelle zegt doodleuk dat zolang de overdracht nog niet is gebeurd, de Nationale Plantentuin van België een federale wetenschappelijke instelling blijft. Maar de federale regering maakt enkel nog geld vrij wanneer bewezen is dat de veiligheid in gevaar is. Wanneer het te laat is dus.

Verschillende serres zijn reeds gesloten wegens instortingsgevaar. Sommige zijn al ingestort. Unieke collecties staan te vervallen. Volgens directeur Rammeloo overleefden verschillende tropische planten de afgelopen winter niet. De huidige, versleten verwarmingsketels volstonden niet om de vereiste temperatuur te halen. Om zoveel mogelijk warmte te vrijwaren voor de serres, werd de verwarming van het administratief gebouw zelfs dermate afgebouwd dat het personeel op bepaalde momenten vrijstelling van dienst verleend diende te worden. Een brief aan minister Reynders om het probleem aan te kaarten werd pas vorige week, drie maanden na verzending, beantwoord.

Enkele maanden geleden werd het nochtans ook de Vlaamse regeringspartijen echt te veel. Als de overdracht niet onmiddellijk gebeurde, beloofde VLD-Kamerlid Luk Van Biesen zelf een wetsvoorstel in te dienen, zonder voorwaarden betreffende een samenwerkingsakkoord tussen de gemeenschappen. Blijkbaar is de VLD ook deze dure Vlaamse eed alweer vergeten. Omdat ik besef dat een mens niet alles kan onthouden, dien ik dan maar zelf een voorstel in om de VLD-beloftes uit te voeren zegt N-VA-Kamerlid Ben Weyts. Zijn voorstel (zie bijlage) zorgt voor de onvoorwaardelijke overdracht van de Plantentuin naar Vlaanderen, inclusief de voorziene financiering. Ik verwacht geen bedankje van de VLD of van CD&V. Gewoon hun steun voor dit wetsvoorstel is al meer dan voldoende besluit de volksvertegenwoordiger uit Halle-Vilvoorde.

Auteur:
Ben Weyts
Kamerlid N-VA