KNHS


Tim Lips uiteindelijk negende in Kentucky
26 april 2009
Tim Lips - Oncarlos

LEXINGTON/KENTUCKY (KNHS) - Gedesillusioneerd verliet Tim Lips (Made) met Concrex Oncarlos zondagmiddag de springpiste van het Kentucky Horsepark in Lexington. Tim had foutloos moeten blijven om zijn voortreffelijke vierde plek in de rangschikking na dressuur en cross vast te houden. Maar op de laatste vier hindernissen tikte Oncarlos, die tot dan alle dagen zijn beste beentje voor had gezet, twee balken uit de lepels, waardoor Tim terugviel naar een negende plek in het klassement.

Op voorhand had Lips getekend voor een plek bij de beste tien in de Rolex Kentucky Three Day Event, maar als je vierde staat en kans hebt om zelfs tweede te worden wanneer twee ruiters die voor je staan een balkje laten vallen, dan is de teleurstelling best voorstelbaar. Concrex Oncarlos was de nacht na de cross prima doorgekomen. Op de veterinaire keuring zondagochtend oogde de zoon van Faram zeer fris. In het drafje terug op de jury aan moest Tim zelf alle zeilen bijzetten om zijn steeds groter dravend paard bij te kunnen houden. Het parcours oogde niet moeilijk en veel fouten werden er dan ook niet gemaakt. Bijna de helft van de deelnemers bleef foutloos. De eerste drie in het klassement maakten die fouten ook niet en dat moet een schrale troost voor Tim zijn geweest.

De zege ging naar de Australische Lucinda Fredericks met Headley Britannia, terwijl de Duitse Bettina Hoy met de inmiddels 18-jarige Ringwood Cockatoo tweede werd. Bruce O. Davidson jr. (USA) legde met My Boy Bobby beslag op de derde plek. Voor Fredericks is deze overwinning een historische, omdat zij daarmee één van de weinigen is die Badminton, Burgley én nu Kentucky heeft gewonnen. Opmerkelijk daarbij is ook dat twee jaar geleden haar echtgenoot Clayton Fredericks deze wedstrijd wist te winnen.

Tim Lips zocht naar een verklaring voor zijn matige presteren in de springring, het onderdeel waarin hij tot nu toe altijd heel sterk was. "Misschien dat Concrex Oncarlos tijdens het springen toch iets last begon te krijgen van het wondje tussen zijn voorbenen en dat daar de oorzaak van de beide springfouten ligt. Dat wondje liep Oncarlos op tijdens een ongelukkige sprong in de cross op de zesde hindernis".

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.rk3de.org

Einduitslag 4 sterren eventing Lexington/Kentucky:


1) Lucinda Fredericks (Aus) - Headley Britannia - 32.3 (0 springen)
2) Bettina Hoy (Dui) - Ringwood Cockatoo - 38.4 (0 springen)
3) Bruce O. Davidson jr. (USA) - My Boy Bobby - 40.2 (0 springen)
4) Nicolas Touzaint (Fra) - Hildago de l'Ile - 44.3 (0 springen)
5) Lucy Wiegersma (Eng) - Woodfalls Inigo Jones - 44.4 (0 springen) 9) Tim Lips (Made) - Concrex Oncarlos - 50.0 (8 springen)

Foto Tim Lips met Oncarlos door www.melissen.net en www.jmint.eu