Lezing door Peter Sloterdijk


over de strijd tussen het jodendom, christendom en de islam

NIJMEGEN, 20090326 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert een lezing door de Duitse filosoof Peter Sloterdijk over de strijd tussen het jodendom, christendom en de islam. Prof.dr Jean-Pierre Wils en prof.dr. Gerard Wiegers reageren op zijn lezing. Deze vindt plaats op maandag 27 april 2009 van 20.00 - 22.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2. www.ru.nl/sp/sloterdijk

Volgens de Duitse filosoof Peter Sloterdijk, een van de meest productieve en originele naoorlogse denkers, zijn het jodendom, christendom en de islam te strijdbaar om naast elkaar te kunnen bestaan. Maar in de huidige seculariserende cultuur hebben ze elkaar hard nodig.Vreedzaam naast elkaar bestaan is als ideaal niet haalbaar gebleken. Toch zouden de drie religies met elkaar in gesprek moeten gaan. Daarvoor moeten zij hun dromen van wereldheerschappij opgeven zonder het geloof in hun overtuigingen te verliezen.

Dit stelt Sloterdijk in Gottes Eifer. Vom Kampf der drei Monotheismen (2007) een fascinerende studie over de drie monotheïstische godsdiensten die hun stempel op onze cultuur hebben gedrukt. In zijn boek, dat inmiddels in Nederlandse vertaling is verschenen onder de titel Het heilig vuur. Over de strijd tussen jodendom, christendom & islam (Boom, 2008), analyseert Sloterdijk de overeenkomsten en verschillen tussen de drie monotheïstische religies. Tijdens deze avond gaat hierover in gesprek met wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen en met het publiek.

Het heilig vuur
Het heilig vuur
Peter Sloterdijk

De lezing is in het Engels; de discussie in het Engels en het Duits.

Sprekers
Prof.dr Peter Sloterdijk studeerde filosofie, germanistiek en geschiedenis Hij publiceerde veel spraakmakende boeken, waaronder Kritiek van de cynische rede, Sferen en Regels voor het mensenpark. Sloterdijk is hoogleraar Filosofie en esthetiek en rector van de Staatliche Hochschule für Gestaltung te Karlsruhe.
Prof.dr. Jean-Pierre Wils is hoogleraar Cultuurtheorie van de moraal aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Prof.dr. Gerard Wiegers is hoogleraar Godsdienstwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Prof.dr. Wil Derkse, hoogleraar-directeur van het Soeterbeeck Programma, is de gespreksleider.

Aanmelding
Deelname kost ¤ 7,50. Medewerkers en alumnipashouders van de Radboud Universiteit Nijmegen betalen ¤ 5,-. Studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen hebben gratis toegang. Inschrijven is verplicht en kan via www.ru.nl/sp/sloterdijk.