( BW)(CA-DOLE-FOOD-COMPANY) De rechter verklaart de twee processen die nog liepen bij het Hooggerechtshof van Los Angeles niet ontvankelijk. De processen zijn aangespannen door eisers uit Nicaragua tegen Dole en andere bedrijven. De rechter constateerde uitgebreide fraude jegens de rechtbank, samenzwering, schaamteloze afpersing en belemmering van een juiste rechtsgang.

Business Editors

WESTLAKE VILLAGE, Californië.--(BUSINESS WIRE)--Apr 27, 2009--

De rechter verklaart de twee processen die nog liepen bij het Hooggerechtshof van Los Angeles niet ontvankelijk. De processen zijn aangespannen door eisers uit Nicaragua tegen Dole en andere bedrijven. De rechter constateerde uitgebreide fraude jegens de rechtbank, samenzwering, schaamteloze afpersing en belemmering van een juiste rechtsgang.

Donderdag heeft een rechter van het Hooggerechtshof van Los Angeles de twee nog overgebleven processen aangespannen door eisers uit Nicaragua niet ontvankelijk verklaard. De processen werden door dit gerechtshof nog behandeld en waren gericht tegen de Dole Food Company, Inc. en twee andere bedrijven. De rechter nam zijn besluit na duidelijk en overtuigend bewijs dat de eisers, en een aantal van hun advocaten, hun claims hebben vervalst, zich hebben ingelaten met een langlopende samenzwering om fraude te begaan jegens de rechtbank, met geweld hebben gedreigd om getuigen af te schrikken en de waarheid te onderdrukken en samen hebben gespannen met corrupte rechters in Nicaragua waardoor Dole en de andere bedrijven van een eerlijke rechtsgang zijn beroofd.

“Wat hier gebeurd is, is niet alleen maar fraude jegens het gerechtshof, maar ook schaamteloze afpersing van de gedaagden”, verklaarde rechter van het Hooggerechtshof Victoria G. Chaney. “Ik kan niet met een gerust geweten toestaan dat dit proces verder doorgaat.”

De rechter deed haar uitspraak in een openbare zitting op donderdag en heeft de processen Mejia, et al. tegen Dole Food Company, Inc., et al. en Rivera, et al. tegen Dole Food Company, Inc., et al., onder voorbehoud onontvankelijk verklaard. Deze processen waren aangespannen namens burgers van Nicaragua, die hadden gesteld dat zij onvruchtbaar waren geworden omdat zij meer dan 30 jaar geleden blootgesteld werden aan het pesticide DBCP op bananenplantages in Nicaragua die contracten hadden met Dole.

In haar uitspraak stelde rechter Chaney: “Ik concludeer op basis van duidelijk en overtuigend bewijs en zelfs verder gaand dan redelijke twijfel dat elk van de eisers in het Rivera en het Mejia proces frauduleuze documenten hebben ingediend en actief hebben deelgenomen aan een samenzwering om fraude te plegen jegens dit gerechtshof en geld van de gedaagden af te persen. Dat is op zichzelf al meer dan genoeg om deze eisen onder voorbehoud onontvankelijk te verklaren.”

De rechter zei dat zij ook passende verwijzingen zou doen uitgaan naar officieren van justitie en orden van advocaten in Californië en mogelijk andere staten.

Daarnaast gaf de rechter aan dat zij volgende maand verdere stappen zal ondernemen om te bepalen of geldboetes opgelegd moeten worden aan de eisers of hun advocaten of dat zij veroordeeld moeten worden wegens minachting van het gerechtshof.

Rechter Chaney concludeerde dat de advocaten Juan Dominguez uit Los Angeles en Antonio Ordeñana uit Nicaragua en andere advocaten hadden samengezworen om frauduleuze eisers te ronselen – hen hadden geleerd om te liegen over werk op bananenplantages dat zij nooit verricht hadden, hen geholpen hadden bij het verkrijgen van valse laboratoriumrapporten en andere documenten en intimidatie en obstructie hadden gebruikt om elk onderzoek van dit frauduleuze complot te voorkomen.

“Het beëindigen van sancties is de enig mogelijke manier om deze situatie aan te pakken”, zo stelde de rechtbank.

“De activiteiten van Juan Dominguez hebben verhinderd dat deze rechtbank recht kan spreken jegens de partijen die voor dit hof verschijnen”, zei de rechter. De rechtbank concludeerde ook “door middel van duidelijk en overtuigend bewijsmateriaal dat zowel Dominguez en Ordeñana mensen hebben aangezet onderzoekers ter plaatse te verwonden en iedereen die zich aanmeldde om een getuigenverklaring af te leggen met betrekking tot illegale complotten die in Nicaragua gaande zijn.”

De uitspraak van de rechtbank kwam na afloop van een hoorzitting van drie dagen, waarbij de zitting één dag achter gesloten deuren werd gehouden om deze getuigen te beschermen. Rechter Chaney beschreef een “wijdverbreide atmosfeer van angst en groot gevaar” waardoor deze getuigen bedreigd werden en die uitzonderlijke maatregelen nodig maakte om hen te beschermen.

Rechter Chaney citeerde landrapporten van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken naast duidelijk en overtuigend bewijsmateriaal dat tijdens de hoorzitting werd ingediend en zij concludeerde daaruit dat corruptie in het rechtssysteem in Nicaragua het rechtsproces aangetast heeft voor alle DBCP zaken die uit Nicaragua komen, als gevolg van “groepen corrupte rechters in Nicaragua die smeergeld opslokken gebaseerd op verzonnen beschuldigingen en feiten.”

“De uitspraak en bevindingen van de rechtbank bevestigen dat Dole, zijn medeaangeklaagden en het Hooggerechtshof zelf slachtoffers zijn van een wijdverspreide samenzwering en belemmering van de rechtsgang”, verklaarde C. Michael Carter, de Executive Vice President en General Counsel van Dole. “Deze eisers en hun advocaten hebben een aanfluiting gemaakt van ons rechtssysteem door deze frauduleuze claims tegen Dole in te dienen en dit frauduleuze gedrag en de samenzwering heeft gevolgen voor andere zaken die nog aanhangig zijn in de Verenigde Staten en in Nicaragua. Niets van dit onwettig gedrag zou aan het licht zijn gekomen zonder de moedige getuigen in Nicaragua, die naar voren zijn gekomen om verklaringen af te leggen ondanks bedreigingen met geweld en een belangrijk en aanzienlijk risico voor hun eigen gezondheid en veiligheid en die van hun families.”

De hoofdadvocaat van Dole, Scott A. Edelman van het advocatenkantoor Gibson, Dunn & Crutcher LLP, voegde daaraan toe: “De fraude tegen het hof was schaamteloos en de eisers trokken de enige verdediging in die zij eerder hadden gegeven – omkoop van getuigen door de onderzoekers – omdat zij absoluut geen bewijsmateriaal hadden om dit te ondersteunen. Twee onderzoekers van Dole zijn op donderdag in het getuigenbankje verschenen en hebben overtuigend de eerdere beschuldigingen van de eisers weerlegd, namelijk dat getuigen omgekocht waren om de frauduleuze praktijken van de eisers te onthullen en hebben de atmosfeer van angst en geweld beschreven die de DBCP processen omringde.

Dole bestrijdt ook, gebaseerd op fraude tegenover de rechtbank, de rechtsgeldigheid van een vonnis uit 2008 dat verkregen werd door een andere groep eisers uit Nicaragua met betrekking tot DBCP, die ook vertegenwoordigd werden door de heren Dominguez en Ordeñana in het proces Tellez, et al. tegen Dole Food Company, et al. Het Tellez proces waar nu een beroepsprocedure gaande is in Californië, is vorig jaar gevoerd voor een jury in Los Angeles in de rechtszaal van rechter Chaney.

Gisteren stelde rechter Chaney dat de frauduleuze samenzwering dat de rechtbank bewogen heeft om het Mejia-proces te beëindigen ook “alle eisers in het Tellez proces aangetast heeft.” Rechter Chaney gaf ook aan dat “als ik op de hoogte was geweest van [de fraude]” tijdens het Tellez proces, “ik anders gehandeld zou hebben,” maar dat de fraude “niet aan de orde gesteld had kunnen worden, omdat het bewijsmateriaal niet een kritiek punt had bereikt.”

Rechter Chaney heeft ook bewijzen gevonden dat de fraude de uitspraak had aangetast in nog een andere hangende zaak, Osorio, et al. tegen Dole Food Company, et al., die op dit ogenblik aan de gang is in een federale arrondissementsrechtbank in Miami. In Osorio verzetten Dole en andere bedrijven zich – op basis van fraude – tegen pogingen van eisers uit Nicaragua om uitvoering van een vonnis van USD 98 miljoen in verband met DBCP af te dwingen, dat vonnis was uitgesproken door een rechter in Nicaragua; een federale rechter heeft dat proces opgeschort in afwachting van de fraudeprocedure in het Mejia-proces.

Gisteren heeft rechter Chaney besloten dat er duidelijk en overtuigend bewijs was dat de Amerikaanse advocaten en de advocaten in Nicaragua van de eisers “samen hadden gezworen met rechters in Nicaragua om de DBCP processen te 'regelen' door valse laboratoriumrapporten te maken.” Rechter Chaney heeft specifiek geconcludeerd dat rechter Socorro Toruño in Nicaragua, die het Osorio vonnis heeft uitgesproken daar aan voorafgaand een aantal advocatenkantoren en laboratoria in de VS en Nicaragua had ontmoet en de deelnemers opdracht had gegeven om vervalste medische rapporten te verkrijgen voor gebruik in processen. Tijdens die ontmoeting, waarbij ook het Amerikaanse advocatenkantoor Provost Umphrey aanwezig was, het kantoor dat de Osorio uitspraak verkreeg, dreigde de rechter uit Nicaragua met “gevangenisstraf” voor iedereen die uit de school zou klappen. Rechter Chaney kenschetste dit complot om frauduleuze vonnissen te verkrijgen en dan deze af te dwingen in Amerikaanse gerechtshoven als “afpersing.”

Dole had in 2008 een netto-omzet van USD 7,6 miljard en is de grootste producent en marketer van vers fruit en verse groenten van hoge kwaliteit en de grootste producent van biologische bananen. Dole brengt een groeiende serie verpakt en bevroren voedsel op de markt en loopt voorop in de industrie van landbouwproducten wat betreft onderwijs en onderzoek.

Dit persbericht bevat “forward-looking statements” die vallen binnen de betekenis van de Private Securities Litigation Reform Act van 1995 waarbij een aantal risico's en onzekerheden aan de orde zijn. Forward-looking statements die gebaseerd zijn op de verwachtingen van de bedrijfsleiding op dit ogenblik, kunnen in het algemeen geïdentificeerd worden door het gebruik van termen als “kan”, “zal”, “verwacht”, “gelooft”, “is van plan”, “hoopt op” en soortgelijke uitdrukkingen. De potentiële risico's en onzekerheden die ertoe zouden kunnen leiden dat de daadwerkelijke resultaten aanzienlijk verschillen van hetgeen hierin gesteld of geïmpliceerd wordt, omvatten weersomstandigheden; reacties van de markt op druk van industrievolumes; leveranties en prijzen van producten en grondstoffen; leverantie en prijs van energie; veranderingen in rente en wisselkoersen; economische crises en veiligheidsrisico's in ontwikkelingslanden; internationale conflicten; en quota's, in- en uitvoerrechten en andere acties door regeringen. Meer informatie over de factoren die invloed kunnen hebben op de financiële resultaten van Dole is opgenomen in Dole's documentatie ingediend bij de SEC, inclusief hun Jaarverslag op formulier 10-K.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Dole Food Company, Inc.

Marty Ordman, + 1 818-874-4834