Ingezonden persbericht


PERSBERICHT + UITNODIGING

Den Haag - 24 maart 2009

Solo-expositie van Rini Hartman bij UNESCO in Parijs

Nederlandse kunstenaar exposeert met '8 Visions of Hope'

De VN-organisatie UNESCO in Parijs presenteert van 27 april t/m 15 mei 2009 de solotentoonstelling '8 Visions of Hope' van de Nederlandse kunstenaar Rini Hartman. De expositie, met als thema de VN-Millenniumdoelen, toont een serie van acht semi-abstracte kunstwerken op canvas die elk één van de acht Millenniumdoelen verbeelden. Deze tentoonstelling is een volgende stap in het werk van Hartman waarin hij met kunst en esthetiek belangrijke sociale issues onder de aandacht van een breder publiek brengt. Nadat een vertegenwoordiger van UNESCO de serie kunstwerken voor het eerst zag, kreeg Hartman direct het aanbod voor een expositie in hun hoofdkwartier in Parijs. Zijn kleurrijke en humaan betrokken werk sluit immers naadloos aan bij UNESCO's eigen missie en doelstellingen.

'His inspired work testifies his strong belief in the power of art to challenge

society's deepest assumptions and spark new ideas.' UNESCO, Paris

De Verenigde Naties en de acht Millenniumdoelen

⤨'8 Visions of Hope' visualiseert op boeiende wijze de historische beloften die 189 wereldleiders maakten op de VN Millenniumtop in 2000 waar zij de Millenniumverklaring ondertekenden en akkoord gingen om de ⤨Millenniumdoelen te behalen. ⤨Deze Millenniumdoelen behoren tot een acht-punten plan met meetbare doelen en heldere tijdslimieten voor het verbeteren van het leven van de allerarmsten. ⤨Enkele doelen zijn bijv. de bestrijding van honger, armoede en kindersterfte en het bevorderen van gelijke rechten voor mannen en vrouwen. De 189 wereldleiders hebben afgesproken de Millenniumdoelen voor 2015 te bereiken.

De kunstwerken

De semi-abstracte en kleurrijke kunstwerken zijn museumkwaliteit Giclée-prints op canvas. Elk kunstwerk wordt uitgebracht in een gelimiteerde oplage van 189 stuks, is handgesigneerd en voorzien van een certificaat van echtheid. Bij de productie is bovendien gelet op duurzaamheid. Zo is de inkt op waterbasis, het gebruikte canvas zuurvrij en de houten frames zijn gemaakt van duurzaam FSC-hout. Daarbij komt minimaal 25% van de verkoopopbrengst van de kunstwerken weer ten goede aan sociale kunstprojecten.

Rini Hartman

Als multi-disciplinair kunstenaar werkt Rini Hartman met verschillende soorten media als canvas, 3D-objecten, fotografie, video, poëzie, het internet en Machinima. In zijn werk wordt Hartman vooral gedreven door ethische en humane issues die een rol in de wereld spelen en hij exploreert hierbij de communicatieve mogelijkheden van kunst en esthetiek. Met name zijn reizen en contacten met andere culturen en inheemse leefwijzen en -leefomstandigheden zijn van betekenis voor de ontwikkeling van zijn perceptie, zijn werk en zijn visie. Daarbij vindt Hartman het een uitdaging om contrasterende verbindingen te leggen. Zo ging één van zijn eerdere projecten 'OIL; At what cost?' over de immense vervuiling van het Amazone regenwoud in Ecuador als gevolg van oliewinning. Hartman heeft in zijn werk geen directe voorkeur voor een specifieke uiting of drager en onderzoekt vooral de mogelijkheden van het gebruik van uiteenlopende technieken en vormen. Zijn werkt schaart hij veelal onder de noemer 'Art for Social Change'.

Eerder werk van Rini Hartman was o.a. te zien: 2008 - RAI - Amsterdam; 2007 - World Social Forum - Nairobi, Kenia, Kasteel de Vanenburg - Putten, Amnesty Film Festival - Utrecht, Universiteit Leiden; 2006 - Nutshuis - Den Haag, Shoot Me Filmfestival - Den Haag, Holland Animatie Film Festival - Utrecht.

UNESCO

UNESCO is in 1945 opgericht als gespecialiseerde VN-organisatie voor onderwijs, cultuur, wetenschap en communicatie.

UNESCO schept voorwaarden voor het aangaan van de oprechte dialoog tussen volkeren,

gebaseerd op gedeelde waarden en de waardigheid van elke beschaving en cultuur.

Het UNESCO-hoofdkwartier, nabij de Eiffeltoren in Parijs, heeft meer interessante kunst in huis. Naast de komende expositie van het werk van Rini Hartman, bestaat de UNESCO-kunstcollectie uit werken van onder andere Le Corbusier, Giacometti, Miro, Henry Moore en Picasso.

Adres: 7, Place de Fontenoy, Parijs, Frankrijk.

Data: 27 april t/m 15 mei 2009

Opening expositie: dinsdag 28 april 2009 om 18.30u

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00u tot 17.00u

Web: www.rinihartman.com