Ingezonden persbericht


EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 18

Elly en de Wiebelwagen, maandag 27 april, 10.00 uur, Z@pp De schatkist
Elly vertelt over een verborgen schatkist. Dop en kurk gaan op zoek. Rara!

Ingang Oost, maandag 27 april, 19.25 uur, Nederland 1 De blinde heer Lukassen is binnengebracht met een mogelijke hersenbloeding. De Ambulancedienst brengt de heer Westerman naar de Spoedeisende Hulp van Medisch Centrum Haaglanden, locatie Westeinde te Den Haag. Hij is met zijn auto 3 keer over de kop geslagen. Bij de balie heeft zich mevrouw Postema gemeld. De metalen stok van een dweil heeft in haar hand gesneden. De heer Stil meldt zich met een dikke branderige elleboog.

Onverwacht Bezoek, maandag 27 april, 22.10 uur, Nederland 1 In deze aflevering volgen we Wim en Monique. Voor Wim en Monique werd een droom werkelijkheid toen ze in 2001 besloten rond te trekken door Afrika. Ze waren zo onder de indruk van Oeganda, dat ze besloten om er voorgoed te blijven. Inmiddels wonen ze vlakbij Jinja, een stad aan de Nijl en het Victoriameer. Hun huis staat in de ongerepte natuur, aan de oever van de Nijl. Ze leven van de verkoop van generatoren uit Nederland totdat ze hun eigen vakantiepark hebben opgericht. Monique mist haar oudere zus Ted met wie ze nog steeds lief en leed. Helemaal na het overlijden van hun moeder missen de zussen elkaar als nooit tevoren. Dit gemis wordt vervangen door vreugde, als Ted voor het eerst in haar leven voet aan wal zet in Oeganda. De zussen zullen elkaar, op ongebruikelijke wijze, weerzien.

Onverwacht Bezoek is een programma over Nederlanders die om zeer uiteenlopende redenen voorgoed hun land hebben verlaten. Zij hebben hun dierbaren moeten achterlaten om een totaal nieuw bestaan op te bouwen in verre en exotische oorden. Door hun vertrek hebben ze vrienden en familie al heel lang niet meer gezien. Zonder dat zij ook maar enig vermoeden hebben, komt er onverwacht bezoek.

Elly en de Wiebelwagen, dinsdag 28 april, 10.00 uur, Z@pp Kom maar
Elly vertelt over de timmerman die alles maken kan. Kurk doet wel mee, maar Dop is te klein. Is dat zo?

Intensive Care, dinsdag 28 april, 19.27 uur, Nederland 1 De metamorfose van Manon
Manon is 18 jaar en geboren met een ernstige afwijking aan haar gezicht. Een team van chirurgen heeft tijdens een operatie haar een 'nieuw' gezicht gegeven. Na deze operatie moest Manon maandenlang een frame op haar gezicht dragen. Zij onderging dit dapper, haalde zelfs intussen haar Havo-diploma. Toen eindelijk het frame eraf mocht, was er een nieuwe Manon geboren.

Rail Away, dinsdag 28 april, 19.55 uur, Nederland 2 Oostenrijk Ennstalbahn
Documentaireserie over markante spoorlijnen overal ter wereld. In elke aflevering wordt een traject afgelegd, waarbij onderweg ook veel aandacht is voor bijzondere locaties. Een winterreis door Oostenrijk van oost naar west. Startpunt daarvan is de oude keizer-residentie Graz. Langs de rivieren de Mur en de Enns rijden we door Steiermark tot Bischofshofen, een belangrijk spoorknooppunt en eindpunt van de rit.

Per Ongeluk, dinsdag 28 april, 20.50 uur, Nederland 2 Op zondagmiddag 1 juli 2007 fietst David Bakker op zijn racefiets over de Zeedijk tussen Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet. Het is een mooie zomerdag en David geniet van zijn rondje. Hij heeft een flinke vaart op het dijkje als plotseling een auto uit een flauwe bocht op hem afkomt. De automobilist rijdt te hard en ziet David te laat. Hij probeert nog uit te wijken, maar David is kansloos en komt meters verderop onderaan het dijkje terecht. Hij overleeft de klap, maar is er zeer ernstig aan toe. In het Erasmus MC in Rotterdam blijkt dat zijn rug op vijf plaatsen is gebroken. Een operatie zou kunnen leiden tot een dwarslaesie. Als de zware ingreep lukt, volgt een lange periode van revalidatie. David ziet het regelmatig zeer somber in, maar weet met behulp van familie en vrienden én zijn doorzettingsvermogen uit het dal te klimmen. Hij zal nooit meer de fanatieke wielrenner zijn die hij was en dat doet hem nog altijd pijn.

Per Ongeluk volgt mensen die door een verkeersongeluk een ingrijpende levensverandering doormaken. Marion Lutke ontmoet verschillende slachtoffers met hun verhalen van pijn, onbegrip en strijd maar ook van passie, hoop en doorzettingsvermogen.

Šimek voor De Verandering, dinsdag 28 april, 22.50 uur, Nederland 2 Sharon Kips won in 2007 de finale van X-factor. In die periode schreef Sharon op de website van X-factor dat haar favoriete boek de Bijbel is. Dat is het nog steeds. Toch wil ze niet bekend staan als een christelijke artiest. Haar nieuwe cd gaat niet direct over Jezus. Maar "mijn leven is God" zegt Sharon. "Ik wil laten merken dat God van me houdt, dat kan ook zonder over Hem te zingen of te praten." Vanavond praat ze er wel over. Met Šimek.

In Šimek voor De Verandering gaat Martin Šimek in gesprek met een bekendee christen over haar/zijn geloof in God en de aan de basis daarvan liggende verandering. Waarom gelooft zij/hij? Welk verschil maakt God nu op dit moment in hun leven? Met Šimeks stijl van interviewen en onverwachte invalshoeken belooft het een bijzonder gesprek te worden.

Elly en de Wiebelwagen, woensdag 29 april, 10.00 uur, Z@pp Een mooie vrouw
Elly oefent met de kinderen het liedje: 'Kweenie wat ik kiezen moet'. Maar die malle Dop en Kurk halen steeds een meisje weg. Wat doen ze toch?! Ze zoeken het mooiste meisje, maar eigenlijk zijn alle meisjes mooi. Dop en Kurk kunnen niet kiezen. Gelukkig komt Elly ze helpen.

Elly en de Wiebelwagen, donderdag 30 april, 10.00 uur, Z@pp De bruiloft van de Koningszoon
Er is feest bij de Wiebelwagen, en Dop en Kurk versieren alles en alles en alles.... ze vergeten het feest zelf!

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 1 mei, 10.00 uur, Z@pp Aardig
Elly vertelt over Samuel die een koning moet kiezen. Wie is de beste koning? De sterkste? Of de aardigste? Dop vindt dat Kurk koning moet worden, want hij is de sterkste. Maar dan moet Kurk wel oefenen met vechten. Gelukkig zit de wiebelwagen vol met jongens om mee te vechten. Dan komt een vader langsrijden op zijn motor. Oeps, hij ziet er wel heel sterk uit... En hij vindt het niet leuk dat Kurk met zijn zoontje vecht.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 1 mei, 14.38 uur, Z@pp Lintje van de koningin
Dop en Kurk willen zwaaien naar de koningin. Die komt er zo aan in haar koets. Opschieten! Maar daar is een oude mevrouw en die valt bijna in een put! Natuurlijk gaan Dop en Kurk haar helpen. En dat ziet de koningin. Ze is trots op Dop en Kurk en geeft hen een glimmend lintje.

Checkpoint, zaterdag 2 mei, 9.58 uur, Nederland 3
Elke dag loop je wel een stukje over straat. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje, bijvoorbeeld een bananenschil op de stoep, of nat cement waar je in blijft plakken ... Maar of dat nou allemaal ook echt zo gevaarlijk is? Daarna gaan we koken! De meeste chefkoks zijn mannen. Betekent het dan dat jongens beter kunnen koken dan meisjes? Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Zingt, zaterdag 2 mei, 18.30 uur, Nederland 2 Op veel plaatsen zijn er onschuldige mensen of verzetstrijders geëxecuteerd. Zo werden ook vijftien mannen uit Vlaardingen samen met drie Amsterdamse februaristakers op 13 maart 1941 in Scheveningen omgebracht. Op weg van het 'Oranje Hotel', naar de executieplaats, putten zij kracht uit het zingen van Psalm 43: 'Dan ga ik op tot Gods altaren, tot God, mijn God, de bron van vreugd'. In deze Nederland Zingt Special staan liederen van hoop, moed en kracht centraal en wordt gepresenteerd door Mirjam Bouwman.

Een Goed Begin, zaterdag 2 mei, 19.00 uur, Nederland 2 "Het mooiste wat je kan overkomen, een kind op de wereld zetten, en het ergste wat je kan overkomen, een kind verliezen, gebeurt op hetzelfde moment. Wat moet je daarmee?" Het zijn de woorden van Jenneke Palland.
Jan Willem en Jenneke Palland hebben vanaf het begin van hun relatie een grote kinderwens. Maar er komen geen kinderen en na onderzoek in het ziekenhuis krijgen ze te horen dat het voor hen niet mogelijk zal zijn om zelf kinderen te krijgen. Een bericht dat hard aankomt. Dan is er die arts die hun dossier nog een keer doorneemt en een kleine mogelijkheid ziet. Na een spannende tijd raakt Jenneke toch zwanger, van een tweeling! De zwangerschap verloopt voorspoedig, maar na de 34ste week voelt Jenneke zich niet goed en moet met spoed naar het ziekenhuis. Daar wordt niet duidelijk wat er precies aan de hand is en na een week wordt Jenneke ontslagen. Kort daarna begint de bevalling en is het mis. Een van hun twee baby'tjes blijkt te zijn overleden. Jan Willem en Jenneke kunnen het niet bevatten.

We zijn inmiddels ruim drie jaar verder. Mirjam gaat op bezoek bij Jan Willem en Jenneke, hun zoontje Matthan en hun kersverse dochter en zusje, Leone, en praat met hen over de afgelopen jaren en hoe het voor hen was om opnieuw een kindje te krijgen.

7 Seconden Vrijheid, zaterdag 2 mei, 20.35 uur, Nederland 3 De documentaire Zeven Seconden Vrijheid geeft de hoop en wanhoop weer van het leven binnen de muren van Angola Prison. Dit is de grootste en ooit de bloedigste gevangenis van Amerika. De gevangenen, die of levenslang hebben of wachten op hun executie, kijken uit naar 'The Angola Prison Rodeo' die jaarlijks twee keer wordt georganiseerd. Zij zijn de enige deelnemers; geen training, geen ervaring... Ze spelen 'Convinct poker', een ronde tafel met daaraan vier pokerspelende gevangenen. De langszittende wint, de andere drie zijn overgeleverd aan een losgelaten wilde stier. Voor het oog van 10.000 bezoekers beklimmen de gevangenen paarden en stieren om als het ware als gladiatoren met elkaar de strijd aan te binden. Dat daarbij botten gebroken worden of erger nemen de gevangenen voor lief, want als je levenslang zit opgesloten en vergeten bent, betekent zeven sconden beroemd zijn een eeuwigheid. EO-documentairemaker Willem van Schaaijk kreeg bij grote uitzondering toestemming om binnen de muren van Angola Prison te filmen.

De Punt, zondag 3 mei, 20.30 uur, Nederland 1
Dertig jaar na de Molukse treinkaping bij De Punt in Drenthe, komen vijf betrokkenen bij elkaar in een televisieprogramma. Het uitgangspunt is Noor, de enige vrouwelijke kaper, die de kaping niet overleefde. In de studio gaan de gasten de confrontatie met elkaar aan en met hun gevoelens. Op 23 mei 1977 werd bij het Drentse De Punt een trein gekaapt door 9 jonge Molukkers. De kaping hield miljoenen Nederlanders wekenlang in zijn greep. In de vroege ochtend van 11 juni werd de kaping met geweld beëindigd. Zes kapers en twee passagiers kwamen daarbij om het leven. Meer dan 30 jaar later besluit een omroep een programma maken met vijf mensen, die nauw bij de kaping betrokken waren. Uitgangspunt is de enige vrouwelijke kaper: Noor. Zij heeft de kaping niet overleefd en ging de geschiedenis in als de eerste vrouwelijke terrorist op Nederlandse bodem. De uitnodiging om mee te doen aan het programma maakt diep weggestopte emoties en herinneringen bij de betrokkenen los.

Hoedoejijdat.nu, zondag 3 mei, 00.15 uur, Nederland 2 In het tv-programma Hoedoejijdat.nu is de hoofdgast iemand die met een vraag of probleem rondloopt en die daarmee een stap verder geholpen wil worden. Herman Wegter, een van de presentatoren, bezoekt de gast thuis en vraagt van wie hij hulp wil: van een dominee, een coach of liever toch van een ervaringsdeskundige. Ze bekijken een filmpje van de deskundige, waarop die iets uit zijn eigen ervaring vertelt en een concrete tip geeft. Met die tip gaan Herman en de gast aan de slag. Zou het werken? Ondertussen zoekt Mirjam Bouwman uit of er meer mensen zijn die met dit probleem zitten en hoe zij het aanpakken.

Hoedoejijdat.nu is elke zondagavond laat te zien rond de klok van 24.00 uur op Nederland 2. De herhaling is op zaterdagochtend 9.00 uur (Nederland 2). Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu . Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!

Nederland Zingt op Zondag, zondag 3 mei, 9.00 uur, Nederland 1 In het voormalig kamp Westerbork ontmoet ds. Arie van der Veer Yanneke Wijngaarden. Yanneke werd bekend door haar hoofdrol in "Het Dagboek van Anne Frank". Jarenlang was zij actrice, die ook internationaal bekend werd. Inmiddels is Yanneke geen actrice meer, maar kunstenares. Ze vertelt ds. Arie over de radicale breuk met haar verleden en over de verbondenheid die ze voelt met het Joodse volk. In haar schilderijen is deze liefde voor Gods volk duidelijk terug te zien. Ds. Arie van der Veer houdt verder de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang. Samenzang eerste blok vanuit de Dominicanerkerk in Zwolle, tweede blok vanuit de Eusebiuskerk in Arnhem.

Omega Code, zondag 3 mei, 14.30 uur, Z@pp
Wanneer kun je over water lopen? Als het bevroren is. Maar lukt het ook als het water niet bevroren is? Petrus had zo'n groot geloof dat hij zonder te zinken over het water kon lopen. Dit verhaal staat deze week centraal in de Omega Code. Weten de teams zich staande te houden tijdens de spannende spelen of verdrinken ze in de snot? Dit alles vandaag in de laatste Omega Code van het seizoen!

ontopic, zondag 3 mei, 23.50 uur, Nederland 3
Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo, presentator Manuel Venderbos of een andere bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen: Het is tijd dat Beatrix aftreedt (Mark v.d. Linden), Gebedsgenezers zijn bedriegers (Manuel) en Trouwen is ouderwets (cabaret).

Snuf, de hond, zondag 3 mei, 18.10 uur, Nederland 3 Snuf en de jacht op Vliegende Volckert
De mensen in het dorp denken dat de brand door Vliegende Volckert is aangestoken en gaan op jacht in het moeras. Plotseling horen ze een schot. De politieagent die meegaat wordt neergeschoten. Even later ontdekt Tom dat de pet van de politieagent aan de torenspits hangt. Niet alleen de mensen uit het dorp zijn op zoek naar de Vliegende Volckert. Kapitein Brandenburg, de vlieger die in de oorlog door Tom is gered, heeft een geheime opdracht en vraagt Snuf te leen. Tom en Mirjam sluipen hem stiekem achterna in het moeras. Daar zien ze tot hun verbijstering hoe Snuf en Brandenbrug worden beschoten. Wat moeten ze nu doen?


---

Noot voor redactie,