Ingezonden persbericht


P e r s b e r i c h t
Rotterdam, 26 april 2009

ROTTERDAM IN OPSTAND TEGEN PLAATSING C2000 ZENDMAST IN CENTRUM


- Rotterdamse Gemeenteraad, Deelgemeenteraad en bewoners gezamenlijk in actie tegen minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken
- Bewoners openen uit protest camping "Zondermast" op beoogde bouwlocatie aan de Essenburgsingel
- Gemeenteraad verklaart zich in overgrote meerderheid TEGEN de mast op deze locatie
- Deelgemeentebestuur erkent: Guusje heeft ons verkeerd ingelicht
- Europees Parlement neemt resolutie aan tegen plaatsing masten nabij scholen
- Onafhankelijk onderzoek (in opdracht van Guusje zelf): alternatief SPORENDRIEHOEK kan prima.

VAN:

- Actiegroep Hier past geen mast
woordvoerder Judith Bokhove, 010-4775839, 06-24520106, 010-4782552 (werk) logocompact@gmail.com ; ZIE OOK www.hierpastgeenmast.nl .

Al maandenlang voeren bewoners en schooldirecties actie tegen de plaatsing van een 53 meter hoge C2000 zendmast aan de Essenburgsingel in het centrum van Rotterdam (nabij het huis van Pim Fortuyn aan het G.W. Burgerplein). Zie voor een overzicht op www.hierpastgeenmast.nl.

Na onze actie van afgelopen donderdag heeft de Gemeenteraad van Rotterdam in overgrote meerderheid tegen de mast uitgesproken. Ook de deelgemeenteraad is tegen, en het deelgemeentebestuur heeft erkend verkeerd te zijn ingelicht door de minister. Toch lijkt de bouw binnenkort te beginnen. Misschien maandagochtend al.

Daarom openen buurtbewoners vanaf Maandagochtend 27 april, 7.00 uur met veel feestgedruis Camping "Zondermast" op de beoogde bouwlocatie aan de Essenburgsingel (hoek Diergaardetunnel). Alle bewoners, politici en sympathisanten zijn uitgenodigd. DE CAMPING BLIJFT OPEN TOT GUUSJE BAKZEIL HAALT.
à De politie heeft al een welkomstcomité voor ons klaargezet!

Meer weten?
Lees verder voor een kort overzicht of bezoek www.hierpastgeenmast.nl .

Al maandenlang rommelt het in Rotterdam vanwege het plan om een superhoge C2000 zendmast aan de Essenburgsingel te plaatsen. C2000 is het digitale communicatiesysteem voor politie, brandweer en hulpdiensten. Het is niet hetzelfde als GSM of UMTS, maar een apart netwerk met aparte frequenties, alleen bestemd voor Binnenlandse Zaken. Waarom moet de mast per se op een stedenbouwkundig gevoelige plek, recht in het verlengde van de Heemraadssingel, midden in de door burgemeester Aboutaleb zo geprezen groene Rotterdamse Stadssingels, waar dagelijks 5000 scholieren op 12 scholen verblijven? Waarom niet 200 meter verderop, in de braakliggende en onbewoonde Sporendriehoek? "Kan niet", "Past niet", "Gaat niet" zegt de minister keer op keer (bij monde van de politiedienst vtsPN, die verantwoordelijk is voor de plaatsing van de masten). Telkens bracht zij nieuwe argumenten in stelling. Maar AL die argumenten zijn weerlegd door onafhankelijke expertisebureaus. Eerst door TNO (in opdracht van de deelgemeente), daarna door HEC (in opdracht van de minister zelf). Nu tovert de minister weer een nieuw, zogenaamd doorslaggevend technisch argument uit de hoge hoed: de "handover" kwaliteit van de Sporendriehoek zou niet goed zijn. Maar ook DAT argument hebben wij inmiddels weerlegd (Persdossier beschikbaar). De Rotterdamse gemeentepolitiek met zit met de kwestie in de maag. Ze is min of meer verplicht om de informatie van een hoger bestuursorgaan zoals de Minister van Binnenlandse Zaken te vertrouwen. Maar keer op keer blijkt dat die informatie NIET KLOPT. Daarom heeft de gemeenteraad er nu genoeg van, en een boze brief aan de minister opgesteld waarin de raad zich uitspreekt tégen de mast.

à Bovendien heeft het Europees Parlement net op 2 april 2009 een resolutie aangenomen (nr 2008 / 2211 INI) waarin het omwille van de gezondheid van kinderen de lidstaten aanspoort om zendapparatuur zoals C2000 zo ver mogelijk van scholen en crèches te plaatsen. Rond de Essenburgsingel zijn meer scholen (12 scholen met 5000 leerlingen binnen een straal van 400 meter, en talrijke crèches).

U heeft er misschien al over gelezen. Er is grote belangstelling van de media!

Bel met ons als u meer wilt weten. Wij hebben contactgegevens van politici, ingenieurs, boze brandweerlui, technische uitleg en nog veel meer. Zie www.hierpastgeenmast.nl of bel woordvoerder Judith Bokhove, 010 - 4775839 , 06 - 24520106 , 010 - 4782552