Ingezonden persbericht


Persbericht 27 april 2009

70% kandidaten Europees Parlement beantwoordt mail niet

Uit onderzoek van communicatiebureau Hendrikx Van der Spek en BesteWebpoliticus.nl blijkt dat slechts 30% van de Europese Parlementskandidaten hun mail binnen vijf dagen beantwoordt. Op een concrete vraag over hun inzet tegen protectionisme stuurden slechts achttien van de zestig geselecteerde kandidaten een reactie. Koploper in snelle en inhoudelijke reacties is de VVD. Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van de verkiezing van Beste Europese Webpoliticus.

Top drie
EP-kandidaat Bart Keuper eindigde namens de VVD op de eerste plaats. Binnen een uur ontving de BesteWebpoliticus.nl een persoonlijke en inhoudelijke reactie van Keuper. Hij sluit af met: ?Veel succes met de studie en het bedrijf waar je werkt.? Op de tweede plek staan de Newropeans met een mail van lijsttrekker Arno Uijlenhoet, gevolgd door Pim van Ballekom (VVD).

Inhoudelijke winnaars
Naast Bart Keuper verdienen Ferdi de Lange (VVD) en Gerben-Jan Gerbrandy (D66) ook een eervolle vermelding. Zij schreven net als Keuper een persoonlijke en enthousiaste mail. Zo opent Gerbrandy met: ?Jouw mail is mij uit het hart gegrepen. En jouw voorbeeld toont het belang aan om verder in te zetten op een sterker Europa en een beter functionerende interne markt.?

Opvallende reacties
Andere reacties waren op zijn minst opvallend. Zo antwoordde een PvdA-politica: ?Ik heb uw mail doorgestuurd naar de PvdA. Bij welke Universiteit studeert u?? Een andere politicus wilde graag meer contact met de studente Economics & Business en vroeg direct naar haar telefoonnummer om ?van gedachten te wisselen?. Bovendien meldde een partij dat het niet handig is om meerdere kandidaten met dezelfde vraag te benaderen: ?Dat levert dubbel werk op. Onze kandidaten hebben het al druk genoeg met campagnevoeren.?

Bereikbaarheid
Niet alle kandidaten waren goed bereikbaar. De meeste mails gingen direct naar het beschikbare e-mailadres. Hierbij ontvingen we twee foutmeldingen; deze mails zijn niet meegenomen in het onderzoek. Ook de contactmogelijkheden op websites laten te wensen over. Natasja Oerlemans, lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren, heeft geen directe mailmogelijkheid. En aan Wim van de Camp (CDA) kun je alle vragen stellen via ?Vraag het Wim?. Jammer genoeg kreeg BesteWebpoliticus.nl als antwoord alleen technische foutmeldingen.

Onderzoeksopzet
Hendrikx Van der Spek ? BesteWebpoliticus.nl stuurde onder pseudoniem een mail naar de Europese Parlementskandidaten. In de mail stelde een studente Economics & Business de vraag: hoe gaat u vanuit het Europees parlement straks de belangen van de Nederlandse industrie beschermen tegen protectionisme? De reacties van de kandidaten werden getoetst op snelheid en inhoudelijke kwaliteit. Zo werd een mail met persoonlijke aandacht voor de afzender hoger gewaardeerd dan een algemene verwijzing naar het partijprogramma. Ook een directe verwijzing naar de inhoud van de mail leverde meer punten op.

Einde persbericht
Meer informatie:
Hendrikx Van der Spek
Karin Pijper
Telefoon: 035 - 623 77 85
kpijper@hvds.nl / www.bestewebpoliticus.nl