Openbaar Ministerie




OM eist 8 jaar tegen Delftenaar wegens leiding geven aan criminele organisatie en wapenarsenaal

27 april 2009 - Arrondissementsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een gevangenisstraf van acht jaar onvoorwaardelijk geeïst tegen een 51-jarige man uit Delft. De Delftenaar staat terecht voor leiding geven aan een criminele organisatie, het vervoeren van 70 kilo hasjies binnen Spanje, het telen van hennep en verboden wapenbezit van een grote partij zware wapens. Dit wapenarsenaal werd op 8 juli 2008 door de politie gevonden in een woning in IJmuiden.

Naast de Delftenaar staan nog een 27-jarige man uit Pijnacker en een 52-jarige vrouw uit Haarlem voor de rechter. Zij worden verdacht van het telen van hennep en deelname aan de criminele organisatie. Het OM eiste tegen de 27-jarige verdachte zes maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Omdat de man al drie maanden in voorlopige hechtenis heeft gezeten, blijven er nog drie maanden over. Deze gevangenisstraf mag van de officier worden vervangen in elektronisch toezicht. Zij volgt daarbij het advies van de Reclassering om de verdachte geen gevangenisstraf op te leggen, maar hem bij een veroordeling onder elektronisch toezicht te stellen. Daarnaast eiste het OM nog een werkstraf van 60 uur.

De vrouwelijke verdachte hoorde een onvoorwaardelijke gevangenisstraf gelijk aan het voorarrest eisen. Verder vroeg de officier om de vrouw ook drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen samen met een werkstraf van 240 uur.

Volgens de officier van justitie heeft de criminele organisatie waar de Delftenaar leiding aan gaf, zich tussen januari 2007 en februari 2008 beziggehouden met het opzetten en onderhouden van hennepkwekerijen in onder meer Delft, Zoetermeer, Den Haag en Capelle aan den IJssel. De organisatie betaalde voor de bewoners van de henneppanden veelal hun woonlasten in ruil voor het gebruik van (een deel) van de woning. Ook regelden de drie verdachten de hennepstekken en regelden zij knipsters om de hennepplanten te knippen als er moest worden geoogst.

Wapenarsenaal in IJmuiden

De hoofdverdachte zat al in voorlopige hechtenis voor het voorhanden hebben van een vuurwapen en een hoeveelheid hennep toen er bij de politie informatie binnenkwam over de aanwezigheid van een wapenarsenaal in een woning in IJmuiden. In de woning werden handvuistvuurwapens, shotguns, langeafstandswapens, AK-47's, Uzi's en tientallen granaten aangetroffen. Verder vond de politie tientallen slagpijpen en boorpatronen en duizenden stuks munitie. De recherche kwam na onderzoek uit bij de 51-jarige man.

De rechtbank doet op 12 mei uitspraak.