PvdA Rotterdam


Zuidwijk in de Deelraad

Ma 27 Apr 2009 - John Vink

Raadsvergadering maandag 16 maart
Gebiedsvisie en iWAP Zuidwijk
Geachte bewoners, voorzitter, leden van de Deelraad en andere aanwezigen,
wij, de Deelraad van Charlois wordt geacht vandaag de GEBIEDSVISIE en de IWAP
Zuidwijk opiniërend te behandelen en te besluiten dit programma als basis te laten dienen voor de verdere ontwikkeling van Zuidwijk. We worden geacht een, op sommige punten bijgestelde, Wijkvisie te bespreken uit 1999 met daaraan gekoppeld de Herijkvisie uit 2006. Deze laatste visie is door de Deelraad van Charlois vastgesteld op 24 mei 2005.
Natuurlijk zijn wij er van op de hoogte dat het integraal wijkactieprogramma Zuidwijk,
met als basis de Begroting, straks in het najaar van 2009, deel gaat uitmaken van de nog in ontwikkeling zijnde Gebiedsvisie voor geheel Charlois.
Daarom ziet de Partij van de Arbeid uit naar DIE Gebiedsvisie en vindt het derhalve op dit moment minder om uitgebreid op de voorliggende stukken in te gaan.
Temeer daar we dit al tijdens de Raadstafel van 23 februari 2009 hebben gedaan en niet de toen gedane discussie opnieuw willen voeren. OOK NIET ALS ANDERE PARTIJEN DAAR BEHOEFTE AAN HEBBEN. Wel willen we, omdat we dit ZEER belangrijk vinden, NOGMAALS aangeven waar bij de ontwikkeling, van de Gebiedsvisie aandacht aan moet worden besteed.
De P.v.d.A wil dat de Gebiedsvisie en de iWAP niet alleen ter inzage wordt gelegd, maar dat hiermede, laten we zeggen, actief de boer mee wordt opgegaan. Dit om de belanghebbende, en dat zijn ALLE inwoners, opnieuw te laten meedenken en hun visie op de stukken te laten geven. B.v zoals tijdens de conferentiein november 2003 is gebeurd. Maar ook omdat de inhoud van de voormalige Wijkvisie is gewijzigd. Denk hierbij aan de koppeling van ambities maar ook het wegvallen van enkelen ervan. De wijziging van de begrotingsopzet en natuurlijk niet te vergeten, de inzichten van zowel de inwoners als de Deelraad. Prioriteiten liggen anders, de Deelgemeente Charlois is veranderd sinds 1999 en 2006.
Laat verder deze Gebiedsvisie en de iWaps in hetzelfde format zetten, zodat de leesbaarheid wordt verbeterd en vergelijken gemakkelijker wordt.
De Partij van de Arbeid wil het D.B. vragen, bij het schrijven van de Gebiedsvisie Charlois en de iWAPs , vooral aandacht te geven aan de volgende punten.
Blijven investeren in de sociale samenhang en de betrokkenheid van de bewoners.
Aandacht geven aan de positie van de jongeren. Niet alleen sociaal, maar ook economisch en
op het gebied van vrijetijdsbesteding. Geef jongeren, of laat ze een plaats verdienen in onze maatschappij.
Blijf streven naar een grotere veiligheid, op straat en achter de voordeur.
Zorg voor arbeidsplaatsen voor jongeren en schoolverlaters. Maak de winkelstrip Slinge, samen met de woning en winkeleigenaren eens af.
Zorg er samen voor dat bij slecht weer er geen delen van de houten luifels naar beneden komen.
Zorg ervoor dat de inwoner van Charlois, in Charlois zijn of haar sport kan bedrijven; overdekt of in de open lucht. Zorg voor voldoende capaciteit. Dat geldt ook voor straatsport
op Cruyf-court of Kraijec- veldjes.
Sluit geen accommodaties zonder dat er alternatieven zijn. Laat Charlois zijn weekmarkt behouden zoals u heeft beloofd. Blijf werken aan imago verbetering van Charlois en zijn wijken zoals Zuidwijk en Pendrecht.
Met ontwikkeling van nieuwbouw dient tegelijkertijd speel en verblijfsruimte te worden ontwikkeld zodat de nieuwe bewoners hiermee niet achteraf worden geconfronteerd.
Probeer eveneens, bij nieuwbouwplannen, voldoende, beter bereikbare parkeerplaatsen te plannen.
De Partij van de Arbeid ziet in het najaar van 2009 graag de dan actuele iWAP en Gebiedsvisie van Zuidwijk tegemoet. We zullen deze stukken dan samen met de Begroting voor 2010 beoordelen, bediscussiëren en zien of ze voldoende weergeven, wat het Dagelijks Bestuur moet gaan doen om de gestelde ambities en doelen in 2010 en daarna te bereiken.
We wensen het Dagelijks Bestuur veel wijsheid toe.