PvdA Rotterdam


Pendrecht in de Deelraad

Ma 27 Apr 2009 - Huib van Dieyen

Mijnheer de voorzitter, leden van het dagelijks bestuur, leden van de raad en verdere aanwezigen.
De fractie van de PvdA heeft de gebiedsvisie en de Iwap Pendrecht bestudeerd en heeft de volgende conclusies getrokken. In de raadstafel van 2 maart jongstleden is een aantal vragen gesteld. Deze vragen zijn door het dagelijks bestuur inmiddels beantwoord. Door het dagelijks bestuur is erkend dat de aangeleverde stukken lopen van 2000 tot 2010 en dus op een groot aantal punten niet actueel zijn. De genoemde aandachtsgebieden in zowel de gebiedsvisie als de Iwap zijn voor een groot gedeelte gerealiseerd. Op basis van de nu aangeleverde stukken wordt de nieuwe gebiedsvisie en de Iwap ontwikkeld voor de periode 2010 - 2014.
Het college heeft gevraagd om de stukken welke aanwezig zijn voor 1 juni aan te leveren. De fractie is van mening dat in de te ontwikkelen gebiedsvisie en de Iwap die aan het einde van 2009 moeten worden behandeld de indicatoren bijzondere aandacht verdienen, die betrekking hebben op sociaal- economisch en fysieke overlast, die hebben geleid tot de indeling van de 40 WWI wijken, zoals deze zijn gemeld in de brief van de minister aan de Tweede Kamer van 25 februari 2009. Dit moet verder worden uitgewerkt in de gebiedsvisie of Iwap. De fractie is van mening dat de genoemde punten, voor zover dat mogelijk is, integraal benaderd moeten worden.
Als fractie pleiten wij ervoor dat, ondanks de crisis, het woningbouwprogramma wordt uitgevoerd zoals dat eind 2008 is gepresenteerd. Wij zijn zelfs van mening dat in deze crisis het naar voren halen van woningbouwprogrammas een positief effect heeft op de verdere ontwikkelingen in Pendrecht en op de wijkeconomie. Als fractie zouden wij er zelfs voor willen pleiten dat er in het kader van het vestigingsbeleid, voor zover dat kan, zwaardere eisen worden gesteld aan de toekomstige winkeliers en meer diversiteit. De fractie is dan ook van mening dat zij akkoord kan gaan met de gevraagde beslissingen.