Gemeente Laren


Inloopavond aanpak verkeersknelpunten dorpskern Laren

De gemeente Laren ervaart verkeersknelpunten in de dorpskern. Om een oplossing te bieden voor de knelpunten heeft de gemeente afgelopen periode een verkeersstructuurplan opgesteld, waarbinnen (met prioriteit) de mogelijkheden voor een reconstructie van de dorpskern zijn opgenomen.

Laren ligt in de oksel van de A1 en de A27. Het dorp is gegroeid vanuit plattelandsstructuren, waarbij de oude oost-westverbinding (de Eemnesserweg - Naarderstraat) en de noord-zuid-verbinding (de Hilversumseweg - Torenlaan) tot op de dag van vandaag de belangrijkste verkeersstructuur vormt. In de dorpskern van Laren komen de genoemde oost-west- en noord-zuidverbindingen op de Brink bij elkaar, hetgeen zorgt voor een grote verkeersdruk. Om de kwaliteit van het karakteristieke dorpshart te versterken, streeft de gemeente ernaar het sfeervolle centrum te ontwikkelen tot een verkeersluw verblijfsgebied met een sterke focus op langzaam verkeer (fietsers en voetgangers). Een plek waar het goed en verkeersveilig toeven is, met ruimte voor winkelen en andere vormen van ontspanning, zoals cultuur en horeca.

Om een invulling te geven aan de gewenste verkeersstructuur heeft de gemeente Laren het verkeersadviesbureau Goudappel Coffeng BV opdracht verleend voor het uitwerken van een verkeersstructuur- en centrumplan. De projectleider voor het project namens de gemeente is René de Jong van bureau Hespirit. Voor het centrumplan zijn de mogelijkheden voor een reconstructie van het gebied rond de Brink onderzocht en is er een schetsplan ontwikkeld. Er is een klankbordgroep samengesteld met daarin vertegenwoordigers van de hulpdiensten, Vereniging Larense Ondernemersbelangen, buurtpreventieverenigingen, Veilig Verkeer Nederland, de parochiegemeenschap, Kamer van Koophandel en de fietsersbond. Met deze groep zijn de knelpunten geïnventariseerd en ze hebben commentaar gegeven op de voorlopige plannen.

Graag wil de gemeente nu uw mening horen over het plan en nodigt belangstellenden uit om op dinsdag 28 april naar de inloopavond te komen. Dit zal plaatsvinden van 18.30 tot 21.00 uur in de Trouwzaal in het gemeentehuis van Laren (Eemnesserweg 19, Laren). Tijdens de inloopavond zullen de schetsplannen op panelen hangen. De aanwezige ambtenaren en de adviseurs van bureau Goudappel Coffeng zullen uw vragen beantwoorden en uw opmerkingen noteren.

Na deze avond zullen de plannen met de opmerkingen naar aanleiding van de inloopavond voorgelegd worden aan het college van B&W en daarna aan de Raad.
Het streven is om de gemeenteraad voor de zomer een besluit te laten nemen over de plannen. Indien u vragen heeft over de informatieavond dan kunt u contact opnemen met René de Jong (rdjong@hespirit.nl).