FNV

Persbericht

FNV herdenkt dode werknemers met onthulling gedenkteken

Volgende week dinsdag (28 april) gaat bij de vakcentrale FNV en de meeste bondskantoren de vlag halfstok. En om 13.00 uur wordt voor de ingang van het FNV-hoofdkantoor een blijvend gedenkteken onthuld. Aansluitend is er een symposium over 'Arbeidsgerelateerde sterfte'. Drie activiteiten die in het teken staan van Workers Memorial Day. Op deze dag gedenkt de vakbeweging wereldwijd de werknemers die zijn gestorven als gevolg van hun werk. Iedere 15 seconden sterft er ergens op aarde een werknemer, bijna 6000 elke dag (in Nederland zijn dat er zeven). Anders gezegd: werk leidt tot meer doden dan oorlog.

Volgens de International Labour Organisation (ILO), de VN-organisatie voor arbeid te Geneve:
* sterven er jaarlijks meer dan 2 miljoen werknemers door ongelukken en arbeidsgerelateerde ziekten,
* vinden er 270 miljoen ongelukken op het werk plaats,
* leidt blootstelling aan chemische stoffen tot sterfte van 440.000 werknemers en
* leidt asbest jaarlijks tot zo'n 100.000 doden.

Het initiatief voor de gedenkdag komt - evenals 1 mei, Dag van Arbeid - van de andere kant van de oceaan. Memorial Day is in Canada in 1989 officieel verklaard tot de dag om werknemers die vroegtijdig zijn omgekomen te herdenken. Memorial Day kreeg een internationaal karakter toen in 1996 bij de Verenigde Naties in New York een internationale vakbondsdelegatie aandacht vroeg voor het recht op Decent Work. 28 april is meer dan alleen een gedenkdag. Het is ook een gelegenheid waarbij de vakbeweging vraagt om acties om te komen tot betere arbeidsomstandigheden.

Sinds enkele jaren ontplooit ook de FNV initiatieven op Memorial Day. Zo presenteerde de vakcentrale drie jaar geleden een onderzoek waaruit bleek dat er in Nederland elk jaar zo'n 2500 werknemers sterven door een beroepsziekte of bedrijfsongeval. Dat is meer dan drie keer zoveel als het aantal dodelijke verkeersslachtoffers.

Bij Nederlands grootste vakcentrale bestond ook de behoefte aan een blijvend monument. Dinsdag onthult federatiebestuurder Leo Hartveld een inscriptie in de funderingsplaat van het 7000 kilo wegende beeld 'De Granieten Werker'. Het zijn versregels van FNV-lid en dichteres Anne-Margot van Eijck uit Leiden.

Aansluitend is er een symposium van het Platform Arbeidsrisico's met arbo-deskundigen, wetenschappers en juristen . Zie voor het programma de onderstaande bijgaande bijlage.



FNV