Rob van de Heijden nieuwe voorzitter NVVE

28/04/2009 10:33

NVVE

De leden van de NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde hebben op 25 april jl. Rob van der Heijden als nieuwe voorzitter gekozen. Hij volgt Eugène Sutorius op, die zich voor drie jaar aan de NVVE had verbonden. De NVVE is gestart met de implementatie van haar beleidsnota Perspectieven op waardig sterven. Van der Heijden zal zijn bestuurlijke ervaring onder andere inzetten om deze implementatie, samen met de overige bestuurleden, te begeleiden.

Rob van der Heijden is vanaf 1976 politiek actief en was van 1988 tot 2007 burgemeester van Zandvoort. Hij heeft grote bestuurlijke expertise ontwikkeld in tal van functies zoals landelijk voorzitter van de ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen, Adviseur democratiseringsprocessen Openbaar bestuur in voormalig Joegoslavië en voorzitter Stichting MAROR Overheid (zelfstandig bestuursorgaan voor de restitutie Joodse tegoeden WO II). Op dit moment is hij bestuursvoorzitter van het instituut Asbestslachtoffers en van Habitat for Humanity dat zich inzet voor huizenbouw voor arme mensen in ontwikkelingslanden.

De NVVE zet zich in voor de emancipatie van de mens aan het einde van zijn of haar leven. In de euthanasiewet staat het criterium 'ondraaglijk en uitzichtloos lijden' centraal, het zogenaamde lijdensdrukcriterium. Uit onderzoek is echter gebleken dat 'onomkeerbaar verlies van persoonlijke waardigheid', het waardigheidscriterium, voor veel mensen doorslaggevend is voor een verzoek om stervenshulp. Dit criterium is nog niet opgenomen in de wet op euthanasie. Daarnaast blijft euthanasie en hulp bij zelfdoding voor drie belangrijke groepen vrijwel geheel buiten bereik: demente mensen met een adequate wilsverklaring, patiënten met een chronische psychiatrische stoornis die 'uitbehandeld' zijn en mensen die om zeer uiteenlopende omstandigheden hun leven voltooid achten, niet meer verder willen of geen plicht tot leven aanvaarden. Het is van het grootste belang om de komende jaren oplossingen vinden voor het zelfgekozen levenseinde van deze groepen', aldus Rob van der Heijden.





http://www.nvve.nl