DBC Onderhoud

Cursussen en bijeenkomsten van DBC-Onderhoud voor vrijgevestigden aftrekbaar

27-04-2009 14:20

Cursussen en bijeenkomsten van DBC-Onderhoud voor vrijgevestigden aftrekbaar Cursussen en bijeenkomsten van DBC-Onderhoud zijn in principe voor vrijgevestigden als praktijkkosten aftrekbaar. Mocht u hier vragen over hebben dan kunt u die stellen bij uw eigen belastingkantoor.

Â

De Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten, NVVP, heeft
uitstekende informatie over het opzetten van een eigen praktijk.

Â

Praktijkkosten
De NVVP geeft aan dat bijeenkomsten en cursussen horen tot reguliere praktijkkosten. Bij het bepalen van de kosten van het voeren van een eigen praktijk is een reële kostenberekening noodzakelijk.

Tot deze reële kostenberekeningen behoren:
⢠beroepskosten als vakliteratuur, abonnementen, contributies, telefoon, administratiekosten, belastingadviseurs, beroepskosten i.v.m. kwaliteitsbevordering (cursussen, symposia, workshops, congressen, supervisie);
⢠verzekeringspremies i.v.m. beroepsaansprakelijkheidsverzekering, ziektekostenverzekering,
arbeidsongeschiktheidsverzekering, rechtsbijstandsverzekering, pensioenvoorziening en inboedelverzekering;
⢠praktijkkosten als afschrijving inventaris, apparatuur, onderhoud en schoonhouden, huur, energie en water.

De NVVP beschikt over een systematiek waarin de posten zijn opgenomen waarop de berekening van het tarief kan worden gebaseerd. Ook de Kamer van Koophandel kan informatie geven en behulpzaam zijn bij de onkostenberekening en het opstellen van een begroting.

Â

Fiscale aangelegenheden
Een opgave van inkomsten en uitgaven vormt de basis van het jaarlijks in te vullen belastingaangifteformulier. Daarvoor is het voeren van een goede boekhouding noodzakelijk. Daartoe horen bijvoorbeeld de kopieën van uitgaande rekeningen en alle nota's van rekeningen die men zelf moet betalen. Daarnaast zijn er beroepskosten die aftrekbaar zijn van de belastingen, onder praktijkkosten is daar een opsomming van gegeven. Zowel voor het opstellen van een goede boekhouding als voor het verzorgen van de jaarlijkse belastingaangifte is het zinnig een consulent in te schakelen.