DBC Onderhoud

Validatie oude DBCâs met nieuwe zorgactiviteitentabel blijft mogelijk

27-04-2009 14:43

Validatie oude DBCâs met nieuwe zorgactiviteitentabel blijft mogelijk Op 1 april 2009 leverde DBC-Onderhoud de nieuwe DBC Zorgactiviteiten Tabel uit. Vanaf 1 juli 2009 is niet meer de ingangsdatum van de DBC, maar de uitvoerdatum van de zorgactiviteit in kwestie bepalend voor de afleiding. Deze nieuwe tabel zal ook het gebruik van gewijzigde of nieuwe zorgactiviteiten mogelijk maken bij DBCâs die vóór 1 juli zijn gestart.

Â

De nieuwe DBC Zorgactiviteiten Tabel bevat naast bestaande ook gewijzigde en nieuwe zorgactiviteiten. Deze hebben als ingangsdatum 1 juli 2009. Volgens de regelgeving zouden deze zorgactiviteiten geen probleem in de validatie opleveren omdat de begindatum van de DBC bepalend is voor de keuze van zorgactiviteiten. Bij DBCâs geopend voor
1 juli moeten de oude en bij DBCâs geopend na 1 juli de nieuwe zorgactiviteiten worden gebruikt. Ziekenhuizen kijken echter alleen of de zorgactiviteit op het moment van uitvoeren beschikbaar is. Gezien de hoeveelheid nieuwe en gewijzigde zorgactiviteiten waren daarmee validatieproblemen te verwachten bij de zogenaamde overloop-DBCâs. Dit zijn DBCâs die voor 1 juli zijn gestart en tot na 1 juli doorlopen. Om het veld te ondersteunen en mogelijke uitval te vermijden, hebben veldpartijen, ICT-leveranciers, de NZa, VWS en DBC-Onderhoud een aantal maatregelen afgesproken.

Â

DBC-Onderhoud treft zelf voorzieningen in de Afleiding Behandelas Tabel (ABA) die op 1 juni wordt uitgeleverd en op 1 juli ingaat. Deze aanpassingen maken het mogelijk om voor overloop-DBCâs zowel de oude als de nieuwe zorgactiviteiten te valideren. Aan de ICT-leveranciers is gevraagd om hun validatiemodules ruim voor 1 juli 2009 aan te passen, zodat per zorgactiviteit de validatieklasse niet meer wordt bepaald op de begindatum van de DBC, maar op de uitvoerdatum van de desbetreffende zorgactiviteit. De NZa en VWS steunen deze oplossingsrichting.

Â

De validatieklasse moet derhalve per zorgactiviteit worden bepaald met als peildatum:

* voor alle zorgactiviteiten die zijn uitgevoerd voor 1-7-2009: de startdatum van de DBC

* voor alle zorgactiviteiten die zijn uitgevoerd op of na 1-7-2009: de uitvoeringsdatum van de desbetreffende zorgactiviteit

Â

Dit is een blijvende oplossing in het bestaande DBC-systeem, die ingaat per 1-7-2009.

Â

N.B. De nieuwe zorgactiviteiten moeten vanaf 1 juli 2009 verplicht worden gebruikt voor zowel openstaande als nieuwe DBCâs. Tot deze datum geldt de DBC Zorgactiviteiten Tabel v20081001 nog als leidende tabel.