ABVAKABO FNV

Bestuursvergadering PSI in Geneve

De afgelopen dagen was ik bij de Bestuursvergadering van de PSI in Geneve. Tijdens de eerste dag is uitgebreid gesproken over alle veranderingsvoorstellen. Er is door een extern bureau wereldwijd onderzoek gedaan naar hoe de PSI kan groeien en zichtbaarder kan zijn. Een van de belangrijkste conclusies was dat we veel meer prioriteiten zullen moeten gaan stellen.

Dat verbaasde mij niets. In kleine werkgroepen zijn alle aanbevelingen doorgesproken en de Algemeen Secretaris heeft opdracht gekregen alle aanbevelingen verder uit te gaan werken in een concreet actieplan. Hierover vergaderen we in november verder.

Uiteraard zijn ook de standaardzaken aan de orde geweest, zoals het financiële verslag dat goedgekeurd moest worden maar ook de stand van zaken in alle regio's.

Darnaast was er een presentatie van Pierre Habbard van TUAC, zeg maar een onafhankelijk instituut dat voor de vakbeweging werkt. De presentatie ging over de huidige financiële crisis en daar werd je niet vrolijk van. Volgens hem is het eind nog niet in zicht maar staan we slechts aan het begin van de crisis. Dan kunnen we onze borst nog wel nat maken.

Ook was er een presentatie van Sophie Dupressor over de klimaatverandering en wat dit zou moeten betekenen voor de internationale vakbeweging. Sophie is een zeer deskundige dame, die in staat is een ambitieus maar tegelijkertijd reëel vakbondsprogramma te schetsen.

We vergaderden dit keer bij de UNI, een internationale in de marktsector. Dit had als bijkomstig voordeel dat je tussen de middag lunchend langs het meer van Geneve kon wandelen en je dus eventjes toerist waande.

Er is veel werk verzet tijdens deze bijeenkomst en moe, maar voldaan kwam ik vrijdagavond thuis.