CPNB


Persbericht 28-4-2009
Prentenboekje wordt Prentenboek
TED VAN LIESHOUT EN SIEB POSTHUMA MAKEN PRENTENBOEK KINDERBOEKENWEEK 2009

Meervoudig bekroond schrijver en dichter Ted van Lieshout en gelauwerd illustrator Sieb Posthuma maken samen het Prentenboek voor de Kinderboekenweek 2009. Dat is vandaag bekendgemaakt door de Stichting CPNB, organisator van de Kinderboekenweek. Het Prentenboekje, dat sinds de instelling in 1987 werd uitgegeven op het formaat ter grootte van een servet, zal dit jaar voor het eerst verkrijgbaar zijn op het gangbare formaat voor een prentenboek. De 55ste Kinderboekenweek wordt gehouden van woensdag 7 t/m zaterdag 17 oktober en heeft als motto Aan tafel! - Eten en snoepen in kinderboeken.

Ted van Lieshout (Eindhoven, 1955) schrijft onder meer gedichten, prentenboeken, liedjes en toneelstukken. Hij studeerde in 1980 af aan de Gerrit Rietveld Academie, waarna hij zijn eerste gedichten publiceerde. In 1986 verscheen zijn eerste dichtbundel Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen, waaraan meteen een Vlag & Wimpel werd toegekend. Er volgden vele kinderboeken, waarvan er vier bekroond werden met een Zilveren Griffel (in 1989, 1991, 1997 en 2006). De Gouden Griffel kreeg hij in 1995 voor Begin een torentje van niks. In 2009 ontvangt hij de Theo Thijssen-prijs voor zijn gehele oeuvre.

Sieb Posthuma (Rotterdam, 1960) volgde eveneens de Gerrit Rietveld Academie. Sinds midden jaren negentig maakt hij naast zijn werk voor volwassenen illustraties voor kinderen. In 2001 verscheen zijn eerste prentenboek in de reeks over het hondje Rintje. Ook maakt Posthuma animatiefilms en ontwierp hij in 2008 het toneelbeeld - de decors en kostuums - voor de balletvoorstelling Coppélia van het Nationale Ballet. Voor de kinderboeken Rintje en Peter en de Wolf kreeg hij van de Penseeljury een Vlag en Wimpel. In 2007 ontving hij een Zilveren Penseel voor het boek Feodoor heeft zeven zussen.

Het Prentenboek - traditiegetrouw bedoeld voor de jongere broertjes en zusjes van de kinderen die de Kinderboekenweek vieren - zal in het teken staan van het centrale thema van de Kinderboekenweek: eten en snoepen in kinderboeken. De aanschafprijs is EUR 5,-. Eerder werd bekend gemaakt dat Gouden Griffelwinnaar 2008, Jan Paul Schutten, het Kinderboekenweekgeschenk 2009 schrijft.

NS is hoofdsponsor van de Kinderboekenweek.