Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. April

Cramer: 'Rijk eerste klant elektrische voertuigen'

28-04-2009

De eerste klant van innovatieve duurzame producten als elektrische auto's. Die rol ziet minister Jacqueline Cramer (Ruimte en Milieu) weggelegd voor het Rijk. De bewindsvrouw: 'Het is hoog tijd dat elektrische voertuigen na 100 jaar volop tot bloei komen'.

Dat zei Cramer maandag 27 april tijdens een werkbezoek aan de regio Zuid-Oost Brabant. Daarbij werd ze opde hoogte gebracht van de nieuwste ontwikkelingen van elektrische auto's. Ook bezocht ze het duurzame zwembad van Pieter van den Hoogeband, een duurzame school en sprak met bewoners van wijk de Kronehoef over een nieuw proefproject met een energiebesparingslening.

Elektrisch met diesel
Elektrische auto's hebben de toekomst volgens Maarten Steinbuch, technisch directeur bij de TU Eindhoven. Maar de komende 20 jaar zullen die ook nog op diesel rijden. Steinbuch: 'Zo kun je tot 600 kilometer per dag rijden; zonder diesel maar 200'. Elektrisch rijden moet dus nog groeien. Zo kan de veiligheid beter en de batterij een stuk lichter.

Ook zou langetermijnwetgeving voor elektrisch rijden ontbreken, maar dat klopt niet. 'In Europa zijn duidelijke wettelijke afspraken gemaakt en daar mag u ze best extra op wijzen. Het is nu tijd voor actie!' reageert minister Cramer.

Overheid als eerste klant
Minister Cramer is aangenaam verrast over de snelle ontwikkeling van elektrische auto's: 'Het is hoog tijd dat elektrische voertuigen na 100 jaar - want zolang bestaan ze al - volop tot bloei komen. De overheid moet launching customer zijn, de eerste klant van deze innovatieve producten. Geld is vers twee, maar er zijn redelijke mogelijkheden.'

Vastleggen duurzaamheid in onderwijs
Fons Weijts van het Eindhovense Novalis College toont minister Cramer de duurzame kanten van de school. Het college is duurzaam gebouwd. Zo is het uit leem en tweedehands bakstenen van mijnwerkhuisjes opgebouwd, vangt het regenwater op voor de riolering, heeft zonnepanelen en benut warmte-koude-opslag. Ook in de lessen komt duurzaamheid terug.

Weijts wijst minister Cramer er op dat de regels voor voorzieningen en huisvesting in het onderwijs meer duurzame eisen zouden moeten stellen. Ze zijn nu te vrijblijvend en afhankelijk van individuele projectleiders, vindt hij. Minister Cramer pakt dit signaal op en geeft het door aan andere bewindslieden.

Zwembad Pieter van den Hoogenband
Het water van de Tongelreep, het Pieter van de Hoogenband zwembad, wordt geheel verwarmd door een bio-industriecentrale. Deze wekt in totaal 20 miljoen kilowattuur groene stroom op, wat overeenkomt met de totale inkoop van gemeente Eindhoven.

ICSE
Het International Center for Sustainable Excellence (ICSE) moet de koploper in Europa worden. Het verbindt technologische en duurzame innovaties. Daarnaast bundelt het krachten van bedrijfsleven, wetenschap en overheden. Het centrum opent pas in september 2009, dus minister Cramer bekeek de plannen op papier. 'Meestal zijn dit soort educatieprojecten traditioneel en ad hoc', merkt Cramer op. 'Dit ziet er geweldig uit.'

Maatwerk blijft beste
De wijkbewoners van de Kronehoef kunnen met een speciale energiebesparingslening geld lenen om hun huis energiezuiniger te maken, tegen 2 procent rente. Een energie-ontzorgloket maakt de persoonlijke mogelijkheden inzichtelijk. Bewoners schrikken soms nog wel van de bedragen. Minister Cramer bekijkt hoe ze hen gerust kan stellen, 'want het is zonde als mensen daardoor niks doen.'

Zie ook:

* De klimaattour (Vrom.nl)

* www.beterklimaat.nl

* http://www.energiebesparingsverkenner.nl/p001.asp