"Goede hygiëne voor kinderen van levensbelang"

28/04/2009 11:02

Save The Children Nederland

Initial en Save the Children: "Goede hygiëne voor kinderen van levensbelang"

VOORBURG, 24 april 2009 - Iedere 15 minuten sterft er een kind aan de gevolgen van diarree, vaak veroorzaakt doordat het geen toegang heeft tot sanitaire voorzieningen. Daarom werkt Initial, specialist op het gebied van het bevorderen van de volksgezondheid, samen met kinderrechtenorganisatie 'Save the Children' om scholen in Ivoorkust te voorzien van sanitaire voorzieningen als onderdeel van de wereldwijde campagne 'Hands on Hygiëne'

In Ivoorkust is een strijd gaande tussen de regering in het zuiden en de rebellen in het noorden. Door de burgeroorlog heeft Ivoorkust sociaal en economisch veel schade opgelopen. Vooral kinderen en jongeren zijn slachtoffer, door het wegvallen van sociale structuren en voorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg.

Save the Children bouwt scholen en zorgt voor veilige speelplaatsen. Daarnaast krijgen leraren en schooldirecties een opleiding en worden kinderclubs opgezet waardoor onderwerpen als gelijkheid tussen jongens en meisjes en hiv/aids bespreekbaar worden gemaakt. Alle scholen hebben een groot gebrek aan sanitaire voorzieningen, deze zijn door het conflict beschadigd of vernietigd geraakt, waardoor veel kinderen ziek worden.

De samenwerking tussen Initial en Save the Children is gestart in Abengourou in het oosten van Ivoorkust, waar op diverse scholen toiletten voor jongens en meisjes worden gebouwd, voor een nieuwe wateraansluiting is gezorgd en een nieuw aansluitpunt om handen te wassen is aangelegd. Bovendien wordt er zeep gedistribueerd en krijgen kinderen les over hygiëne.

Hygiëne en sanitaire voorzieningen van levensbelang voor de volksgezondheid

Initial zal zich de komende tijd inzetten om goede sanitaire voorzieningen hoog op de agenda te houden. "Het is onze stellige overtuiging dat een goede hygiëne en sanitaire voorzieningen in ontwikkelingslanden niet alleen cruciaal zijn voor de volksgezondheid, maar ook economische voordelen bieden. Het draagt bij aan waardigheid en sociale ontwikkeling, het helpt het milieu, zoals bijvoorbeeld de kwaliteit van het water.", zegt Henry Chandler, Divisiemanager van Initial. "En het is goed realiseerbaar."





http://www.savethechildren.nl