Nieuw-Vlaamse Alliantie


Bologna: internationalisering JA, verengelsing NEEN (28/04/09)

In Leuven is vandaag de Europese conferentie gestart die het Bologna-proces moet bijsturen. Deze conferentie zal vooral gaan over de internationalisering van ons onderwijs. Jong N-VA volgt deze conferentie uiteraard met speciale aandacht.

Jong N-VA wil dat één student op twee internationale studie-ervaring opdoet

David Manaigre: Op ons congres van november 2008 hadden we het hier al over. Jong N-VA is dan ook voorstander van een grotere mobiliteit onder studenten en docenten, omdat dit absoluut een verrijkende ervaring kan zijn. Een Europese studie-ervaring moet bereikbaar zijn voor iedereen. Daarom moeten de studiebeurzen verder verhoogd en nog meer aangepast worden aan de levensstandaard in het bestemmingsland. Concreet willen we dat tegen 2015 minstens één student op twee tijdens zijn hogere onderwijsstudies een buitenlandse studie-ervaring heeft opgedaan.

Geen sluipende verengelsing van het hoger onderwijs

Toch mag de steeds sterkere internationalisering van het onderwijs absoluut geen reden zijn om de sluipende verengelsing van het onderwijs toe te laten.

Manaigre, zelf student, vervolgt: De huidige regeling betreffende het Engels in het hoger onderwijs vinden we ruim voldoende. We zijn niet te vinden voor een nieuwe verdere versoepeling. Het Nederlands moet een volwaardige onderwijs- en wetenschapstaal blijven en het recht om examens af te leggen in de eigen taal blijft voor Jong N-VA bovendien heilig. Uiteraard kunnen anderstalige cursussen een meerwaarde zijn voor elke student. Maar ook hier blijft het adagio overdaad schaadt gelden!

Jong N-VA hoopt dan ook dat de conferentie deze zienswijze ondersteunt en daar naar handelt. Zeker de Vlaamse onderhandelaars dragen hier een verantwoordelijkheid!

Auteur:
David Manaigre
Algemeen voorzitter Jong N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: David Manaigre
Telefoon: 0472/76 10 06
Fax: 02/217 35 10
E-post: david.manaigre@jongnva.be
Url: www.jongnva.be