Gemeente Nijmegen

Verbetering luchtkwaliteit Nijmegen-West en Weurt zet zich door deze

28/04/2009

De verbetering van de luchtkwaliteit in Nijmegen-West en Weurt zet zich langzaam maar gestaag door. De doelstelling om in 2010 te voldoen aan de wettelijke normen lijkt dan ook gehaald te worden. Ook als de Stadsbrug gereed is blijft de luchtkwaliteit in het gebied binnen de normen. Dat blijkt uit een in opdracht van de gemeenten Nijmegen en Beuningen en de provincie Gelderland uitgevoerde trendanalyse van de luchtkwaliteit in Nijmegen-West en Weurt. Ook is er een einde gekomen aan de geuroverlast in het gebied door een aantal pelsdierhouderijen.

Bureau TAUW heeft in 2008 een studie gedaan naar onder meer het verloop van de concentraties fijn stof en stikstofdioxide (NO2) op 10 meter afstand van de Energieweg. Daaruit blijkt dat de hoeveelheid fijnstof in de lucht niet meer zo hard daalt als enkele jaren geleden, maar nog altijd met kleine stapjes verbetert. Deze trend wordt in heel Nederland waargenomen. Dankzij schonere voertuigen en maatregelen in de industrie en energiesector daalde de concentratie stifstofdioxide in de lucht, maar deze trend wordt inmiddels weer deels teniet gedaan door een toename van het wegverkeer.

In Nijmegen-West en Weurt voldoen bijna alle plekken aan de grenswaarden voor fijn stof en NO2. Op de Energieweg en Neerbosscheweg zijn nog wel overschrijdingen, maar op deze punten liggen geen woningen. De overschrijdingen reiken tot ongeveer 10 meter naast de weg.

De verbeteringen zijn het gevolg van maatregelen op Rijksniveau (door bv. het stimuleren van schone voertuigen door middel van wetgeving en belastingmaatregelen en het stimuleren van roetfilters is de achtergrondconcentratie de afgelopen jaren sterk verminderd), investeringen van het lokale bedrijfsleven en de samenwerking tussen de gemeenten Nijmegen, Beuningen en de provincie Gelderland. Zo is bij de Nijmeegse ijzergieterij NIJG met subsidie van de gemeenten en provincie een nieuwe, hogere schoorsteen en nieuwe filterinstallatie geplaatst. De investeringen van bedrijven in schoner en efficiënter transport leveren ook een positieve bijdrage. Goed nieuws is dat ongeveer de helft van de bedrijfsvoertuigen in het gebied relatief schoon is. Dit is hoger dan het landelijke gemiddelde. Ook is er een einde gekomen aan de geuroverlast in het gebied door een aantal pelsdierhouderijen. Deze bedrijven zijn uitgekocht in verband met de uitbreiding van de Beuningse Plas. Voor de zandafvoer van dit project zijn de gemeenten Beuningen en Nijmegen het in principe eens over de methode en de route: een buizentransport langs de noordkant van de Neerbosscheweg naar de loswal aan het Maas-Waal-kanaal. Dit zorgt voor minder overlast van vrachtverkeer en draagt dus ook bij aan de luchtkwaliteit.

De verwachtingen voor de nabije toekomst, ook voor de plekken waar nu nog overschrijdingen zijn, zijn gunstig. Als alle geplande maatregelen van het Rijk, provincie, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en de bedrijven worden uitgevoerd, kan de luchtkwaliteit in Nijmegen-West en Weurt verder verbeteren. Zo rijden vanaf eind dit jaar alle Nijmeegse stadsbussen op aardgas, worden steeds meer bedrijfsvoertuigen vervangen door nieuwe, schonere voertuigen, en start op bedrijventerrein Trade Port Nijmegen-West een proef met een gezamenlijk distributieproject voor het bedrijventerrein (ComPakt). Ook gaan enkele bedrijven in Nijmegen-West en Weurt deelnemen aan een demonstratieproject met schonere motoren in de scheepvaart. Bovendien worden langs enkele drukke wegen in het gebied groene hagen geplant om roet af te vangen.

Uit het onderzoek van Bureau TAUW blijkt ook dat de effecten van de aanleg van de Stadsbrug op de concentraties fijn stof en NO2 langs de Energieweg relatief klein zijn. Dat komt omdat een groot deel van de concentraties fijn stof en NO2 in Nijmegen wordt veroorzaakt door achtergrondconcentratie van buiten de stad, en nieuwe generaties motorvoertuigen over schonere motoren beschikken.

De trendanalyse van TAUW maakt onderdeel uit van het Jaarverslag Nijmegen-West en Weurt 2008.

Meer informatie:

* klik hier om de website Westenweurt te openen