Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO Exacte Wetenschappen verdeelt 1,7 miljoen via NWO-middelgroot

28 april 2009

NWO Exacte Wetenschappen heeft bekend gemaakt welke projecten kunnen rekenen op een subsidie uit het programma Investeringen NWO-middelgroot. NWO Exacte Wetenschappen ontving zes voorstellen voor NWO-middelgroot. Drie voorstellen zijn geselecteerd. In totaal wordt er in de drie projecten 1,7 miljoen euro geïnvesteerd, daarvan is 0,1 miljoen van afkomstig van de Stichting Nationale Computerfaciliteiten (NCF).

Vier van de zes voorstellen waren afkomstig uit de astronomie, twee uit de informatica. Een gebiedsbrede commissie vergeleek en beoordeelde de voorstellen. De voorstellen van Leon Koopmans (RUG), Henri Bal (VU) en Huib Jan van Langevelde werden geselecteerd. Koopmans gaat computerapparatuur ontwikkelen ter bestudering van de gegevens uit radiotelescoop LOFAR (Low Frequency Array). Henri Bal wil een vierde generatie Distributed ASCI Supercomputer (DAS) opzetten. De faciliteiten die Langevelde gaat ontwikkelen richten zich op het verder uitbreiden van de onderzoekstechnologie interferometrie (hogere bandbreedte en grotere gevoeligheid) binnen de astronomie.

Versterking onderzoekslandschap

Met het programma Investeringen NWO-middelgroot wil NWO het nationale onderzoekslandschap versterken en profileren op grond van kwaliteit en, waar van toepassing, maatschappelijk belang. Een investering uit Investeringen NWO-middelgroot dient in vrijwel alle gevallen een combinatie van lokale en nationale belangen. Een investering heeft bijvoorbeeld nationale betekenis als onderzoekers van andere instellingen gebruik kunnen maken van de nieuwe onderzoeksfaciliteit, zoals een databank of dure apparatuur. Bovendien wil NWO met dit programma het investeringsbeleid van onderzoeksinstellingen stimuleren. NWO betrekt in de afweging daarom ook de profilering, het investeringsgedrag, de planning en de bedrijfsvoering van de instelling waarvan de aanvraag afkomstig is. Tenslotte telt ook zwaar mee dat de exploitatie van de investering gegarandeerd is.

NWO-middelgroot subsidies worden verdeeld via de NWO gebieden ALW, CW, EW, GW en MagW. De andere gebieden maakten hun toekenningen begin maart al bekend. Ook in 2009 kunnen weer aanvragen ingediend worden voor NWO-M, de deadline voor aanvragen staat in september. ..............................

Meer informatie bij:

Voor contactgegevens van de onderzoekers:

* NWO, afdeling Voorlichting en Communicatie
* t: +31 (0)70 344 07 13, voorlichting@nwo.nl

Voor informatie over het programma en beleid:

* zie de Subsidiewijzer

laatst gewijzigd op 28 april 2009