Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

9,7 miljoen euro voor acht transnationale onderzoeksprojecten

28 april 2009

51 onderzoeksgroepen krijgen een subsidie uit de eerste joint call van ERA-IB, het ERA-NET voor de Industriële Biotechnologie. In totaal wordt er zo'n 9,7 miljoen euro geïnvesteerd in acht projecten. De eerste joint-call van ERA-IB biedt onderzoekers de kans om unieke transnationale samenwerkingsverbanden te vormen. Van de in totaal 32 aanvragen zijn 8 projecten geselecteerd. Binnen deze 8 projecten zullen 51 verschillende onderzoeksgroepen samen gaan werken. Nog eens zeven partners nemen op eigen kosten deel.

Deelnemers uit Nederland zijn dr. Adrie Straathof (TUD), dr. Leo de Graaff (WUR), prof. Jan-Dirk van Elsas (RUG), dr. Olivier May (DSM), dr. Sharief Barends (ProteoNic BV) en dr. Erik Vijgenboom met dr. Gilles van Wezel (UL). Op 28 april worden de projecten gepresenteerd tijdens de kick-off meeting in Helsinki, Finland.

Het oogmerk van deze eerste gezamenlijke ronde was om samenwerking tussen onderzoekers uit academia en bedrijfsleven te stimuleren, de toepassing van kennis te bevorderen en om bij te dragen aan het Europese streven van duurzame industriële ontwikkeling. Aan ERA-IB nemen 19 partners uit 13 landen deel, waaronder het NWO-regieorgaan Advanced Chemical Technologies for Sustainability (ACTS). ACTS droeg ook financieel bij aan deze eerste ronde, evenals het Netherlands Genomics Initiative (NGI).

ERA-NET is het beleidsinstrument van de Europese Commissie voor de afstemming van nationale onderzoeksprogramma's in Europa. In een ERA-NET vindt samenwerking en coördinatie plaats tussen Europese onderzoeksfinanciers (zoals onder andere NWO in Nederland).

..............................

Meer informatie bij:

* NWO, afdeling Voorlichting en Communicatie
* t: +31 (0)70 344 07 13, voorlichting@nwo.nl