GroenLinks

GroenLinks: verplichte mbo-stages bij bouw en infra-projecten

28 april 2009

Door de recessie komen de minder sterke mbo-leerlingen in de problemen. Er dreigt een groot tekort aan leerwerkplaatsen. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi wil dat het kabinet eindelijk in actie komt, door waar mogelijk ook zelf bij te dragen aan het creëren van leerwerkplaatsen.

Al in januari drong Dibi aan op snelle actie. De staatssecretaris zegde toe met de betrokken partijen in overleg te treden. Ruim drie maanden later is nog steeds niet bekend waar dat overleg toe heeft geleid. Dibi: "Het gaat hier om een groep leerlingen die beter is met de handen dan met het hoofd. Het is voor hen van groot belang dat zij vier dagen werk kunnen combineren met één dag school. Anders is het risico op schooluitval te groot."

GroenLinks wil daarom dat de overheid voorwaarden stelt bij de bouw- en infrastructuurprojecten die zij uitzet. Dibi: "Wie betaalt bepaalt. In het Crisisakkoord is veel extra geld uitgetrokken voor bouw en infra. Laten we er voor zorgen dat met dat geld ook het tekort aan stageplekken wordt tegengegaan."

Tofik Dibi

Schriftelijke vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de staatssecretaris van OCW over het verwachte tekort aan leerwerkplaatsen voor mbo-leerlingen (ingediend op 28 april 2009).


1. Heeft u kennis genomen van het artikel Crisis pakt beroerd uit voor bouwvakkers in de dop in het Onderwijsblad van 25 april 2009?


2. Herinnert u zich de Kamervragen die ik hierover al heb gesteld in januari 2009 (Kamernummer 1496)?


3. Kunt u inmiddels verslag doen van het overleg met de MBO Raad, het Colo en gemeenten dat u toen heeft toegezegd?


4. Heeft u inzicht in de tekorten die er dreigen aan leerwerkplaatsen als het nieuwe schooljaar in september van start gaat? Zo nee, bent u bereid dat te onderzoeken? Zo ja, wat zijn de gevolgen voor de 150.000 leerlingen op mbo-niveau 1 en 2?


5. Stelt de overheid de voorwaarde bij bouw en infrastructuurprojecten dat het leerlingplaatsen moet opleveren? Zo nee, waarom niet?


6. Bent u bereid om minimaal aan het budget dat in het Crisisakkoord is uitgetrokken voor bouw en infrastructuur de verplichting te koppelen dat het leerlingplaatsen moet opleveren? Zo ja, hoe gaat u dat doen? Zo nee, waarom niet?


7. Bent u verder bereid te bevorderen dat ook provincies en gemeenten de voorwaarde van leerwerkplaatsen stellen bij bouw en infrastructuurprojecten? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u dat doen?


8. Bent u inmiddels wel verontrust over de verwachte verdringing door vmbo-scholieren op zoek naar een stage? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u doen om die verdringing tegen te gaan in de sectoren waar de tekorten aan stageplekken groot zijn?