Provincie Noord-Holland

Jongeren denken mee over inrichting recreatiegebied

28-4-2009

De provincie Noord-Holland is een vernieuwde weg ingeslagen om jongeren op een participerende wijze te betrekken bij de ontwikkeling van landschap.

Via het project Jeugd in het Groen wil de provincie meer inzicht te krijgen in wat jongeren belangrijk vinden in het landschap in hun omgeving. Het is de bedoeling om deze ideeën ook daadwerkelijk toe te passen.

Bij de herinrichting van het recreatiegebied Geestmerambacht (ten noorden van Alkmaar) heeft de provincie Noord-Holland verschillende jongeren geconsulteerd. Leerlingen van drie scholen uit de buurt (OBS De Liereland in Alkmaar, Dalton college in Alkmaar en Jan Arentsz College in Langedijk) hebben deelgenomen aan verschillende bijeenkomsten waarin de wensen van jongeren voor de inrichting van het landschap werd geïnventariseerd. Daarnaast wordt er nu onder 600 leerlingen een webenquête gehouden. Op deze wijze doet de provincie concrete ideeën op over de wensen van jeugd in de leeftijd van 7-18 jaar op het gebied van recreatie, cultuur, klimaat en beweging. De jongeren van de scholen werken hun ideeën begin mei uit in aanwezigheid van een landschapsarchitect. Half mei presenteert een aantal jongeren hun uitgewerkte ideeën voor de bestuurscommissie.

Vaker toepasbaar
Via het project verwacht de provincie ook dat jongeren meer geïnteresseerd raken in cultuur, natuur, klimaat en landschapsontwikkeling. Daarnaast moet het project uiteindelijk zorgen voor de ontwikkeling van een methodiek om jongeren systematisch te betrekken bij (her)inrichting van een leefomgeving. De provincie verwacht dat het project later ook toepasbaar is in andere landelijke gebieden.

Webenquête
Geïnteresseerden kunnen via deze website meer informatie over het project krijgen. Jongeren tot 18 jaar die mee willen doen aan de webenquête, kunnen dat ook op deze website en daarmee hun bijdrage leveren aan de inrichting van recreatiegebied Geestmerambacht.

Nieuwsredactie